Home
13 Kasım 2020 ( 50 izlenme )
Reklamlar

Yoksulluğun acı tablosu... 1.6 milyon abonenin elektirik ve gazı kesik!


Bu yılın ilk 6 ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazı, borcunu ödeyemediği için kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı borcundan dolayı kesiliyor.



Bu yılın ilk 6 ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin elektrik ve doğalgazı, borcunu ödeyemediği için kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı, borcundan dolayı kesiliyor.

Elektriğe son 3 yılda yüzde 70, doğalgaza ise yüzde 80 oranında zam gelirken, CHP'nin Enerji politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Kış aylarına girdik, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyip borçlarını zar zor kapatan insanlarımız şimdi ne yapacak?” diye sordu.

GAZA 3 YILDA %80 ZAM

Ahmet Akın TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Enerji Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “4 kişilik bir aile aylık ortalama 230 kilovatsaat elektrik kullanıyor. 2017 yılında bu ailenin faturası 101 liraydı. 2020 yılı Ekim ayı itibarıyla ise aynı tüketim faturası icin 172 lira veriyor yani yüzde 70 daha fazla ödüyor. Hangi memur, işçi, asgari ücretli, emekli 3 yılda yüzde 70 zam aldı?” dedi ve şunları söyledi:

2017'de 4 kişilik aile ortalama 125 metreküp doğalgaza karşılık 140 lira ödüyordu.

Bu aile 2020'de aynı tüketime 250 lira veriyor. 3 yılda doğalgaz faturası yüzde 80 arttı.

Türkiye genelinde 2020 yılı Haziran sonu itibarıyla üretilen 176 milyon 450 bin 654 lira tutarındaki elektrik faturasında 1 milyon 199 bin 865 abonenin elektriği kesik.

Gaz faturalarından dolayı da 455 bin 362 abonenin doğalgazı kesildi. Toplamda 1 milyon 655 bin 226 vatandaşımızın 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde elektrik ve doğalgazı kesildi.

Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı kesildi. Şimdi kasım ayındayız, havalar soğumaya, doğalgaz yanmaya başladı. Borç harç elektrik ve doğalgaz faturasını ödeyen, borcunu zar zor kapatan insanlarımız şimdi ne yapacak?

“PIRASA DOĞRAR GİBİ FATURA KESMİŞLER”

Özelleştirildikten sonra şikayetlerin ardı arkası kesilmeyen elektrik dağıtım şirketlerine yönelik kritik bir iddia daha ortaya atıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Güneydoğu illerinde elektrik dağıtımı yapan şirketin hayali elektrik faturaları düzenleyip vatandaşa gönderdiğini iddia etti.

İddiasını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji Bakanı Fatih Dönmez'e ileten Tanal, şunları söyledi:

Siz bir dakika içinde Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Viranşehir'e gidebilir misiniz? Bu şirketler birer dakika arayla faturalar kesmişler.

Faturaların tutarları da birbirine yakın. Biri 83 lira, biri 83 lira 20 kuruş, diğeri 84 lira veya 90 lira, 91 lira.

Bu, oturduğu yerden pırasa doğrar gibi fatura kesilmiş demektir. Bu durum şirketlerin denetlemediğini gösteriyor. 

SARAY'DAN YOKSULLUĞU SIFIRLADIK AÇIKLAMASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un “Türkiye’de aşırı yoksulluk sıfırlandı” sözlerine tepki gösteren CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Taşkın, “Pandemide yoksullar unutulmuş, kaderlerine terk edilmiştir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeleri sırasında “çöpten yiyecek toplayan, geçinemediği için canına kıyan ve kendisini yakan” yurttaşların durumunu “göreceli yoksulluk” olarak değerlendiren Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a CHP’den tepki geldi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’un, komisyon toplantısındaki “Aşırı yoksulluğu sıfırladık, istiyoruz ki göreceli yoksulluğu da azaltabilelim” sözlerini değerlendiren CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Bakan’ın bu iddiası, TÜİK verilerine göre bile gerçeği yansıtmaktan uzaktır. ‘Aşırı yoksulluk’ ifadesi, aslında TÜİK’in ‘ciddi maddi yoksunluk’ diye tanımladığı olguya karşılık gelmektedir. Bu da yaklaşık 21 milyon 800 bin kişiye denk düşmektedir” dedi.

“Pandemide yoksullar unutulmuş, kaderlerine terk edilmiştir. Bakan da bu durumu itiraf etmiştir” diyen Taşkın, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra Türkiye’nin milli geliri 145 milyar dolar azaldı. 2018’de 887 milyar dolar olan milli gelir, 2020’nin ikinci üç ayında 743 milyar dolara geriledi. Bu da demektir ki aynı dönemlerde kişi başı milli gelir 10 bin 901 dolardan 8 bin 908 dolara indi. O zaman şu soruyu sormamız kaçınılmazdır. Ülkemiz giderek yoksullaşırken kimler servetlerine servet katmaya devam etmektedir? Dolar bazlı servet aktarımı projeleriyle kamu ihalelerine boğulanlar, iktidara yakın oldukları için teşvik görmeye devam edenler, sokakta yoksulluğu iliklerine kadar hissedenlere ne verebilir, sabır dilemekten başka? Pandemi koşullarında yoksulluğun daha da derinleştiği açıktır. Bu süreçte de yoksullar unutulmuş, kaderlerine terk edilmişlerdir. Sosyal Koruma Kalkanı bağlamında Mart’tan günümüze kadar yapılan yardımların toplamı 39 milyar liradır. Bu yardımların 32 milyarı İşsizlik Sigorta Fonu’ndan çıkmıştır. Bağışlar hariç devletin diğer bütçe kalemlerinden gelen para 7 milyar lira bile değildir.”


http://www.krttv.com.tr/ekonomi/yoksullugunacitablosuh53727.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

'Bay Kemal'e oy verirseniz neler olacak' dedi anlattı, AKP'liler anlatılanları gerçek sandı! Ezan provokasyonuna yandaş sendika da dahil oldu! AKP’nin ırkçı söylemi ters tepti: AKP’li başkan da isyan etti! İBB, onları unutmadı! 1453 Gazi'nin kapısı çalındı!