NEFES, yolsuzluk iddialarının odağındaki Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) faaliyetlerini mercek altına aldı. Türkiye’de başta emekliler olmak üzere dar gelirli vatandaşlar “Bugün ne pişireceğim?” diye kara kara düşünürken YEE’nin “tanıtım” adı altında yeme-içme etkinliklerine geniş yer vermesi dikkat çekti.
Yunus Emre Enstitüsü, “Kültür ve sanat faaliyetleri yoluyla Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki kültürel etkileşimi ve böylece Türkiye’ye dost insan sayısını artırmak amacıyla faaliyet yürüttüğünü” ifade ediyor.
Enstitünün faaliyetlerinden bazıları şunlar:
* Arjantin, Macaristan, Malezya, Pakistan, Kosova, Bosna Hersek, KKTC, Gürcistan, Moldova, Senegal ve Brunei’de “Geleneksel Türk Okçuluğu” kursları düzenlendi.
* Almanya, Kosova ve Macaristan’da psikoloji, edebiyat, sanat, sinema etkinlikleri ve “Yurt Dışı Buluşmaları” adlı program serisi düzenlendi.
* Tokyo’da “Osmanlı Döneminde Türk Kahvesi ve Tatlıları” konulu söyleşi programı düzenlendi, tatlı ve Türk kahvesi ikram edildi.
* Pekin Üniversitesi öğrencilerine yönelik “Gelin Tanış Olalım” programı düzenlendi. Çinli ve diğer ülkelerden gelen öğrencilere Türk mutfağından lezzetli yemekler ikram edildi.
* Meksika’da Türk mutfağının tanıtımı amacıyla “Türk Mutfağı Günleri” düzenlendi. Katılımcılar sarmanın yapımını öğrendiler.
* Budapeşte’de “Türk Mutfağı Atölyesi” düzenlendi. Etkinlikte, Hatay tava, muska böreği ve içli köfte gibi yerel lezzetler tanıtıldı.
* Bükreş’te düzenlenen Asya Ülkeleri Yemek Festivali kapsamında ebru ve kaligrafi tanıtımı gerçekleştirildi.
* Tahran’da ilk önce muharrem ayı münasebetiyle “Aşure Kültürü” ve sonra da “Türk Kahvesi yapımı” tanıtım programları düzenlendi.
* Bakü’de dönemin Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in katılımıyla tv8’de yayımlanan “MasterChef” programı çekildi.
* Johannesburg’da Türk mutfağı kursu düzenlendi. Kursta katmer tatlısı, köfte, humus, yayla çorbası ve patates salata yapıldı.
* Tokyo’da Türk el sanatları tanıtımı için oya ve nakış sergisi düzenlendi. Katılımcılar için kurslar açıldı.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Yunus Emre Vakfı ile Maarif Vakfı’na aktarılan kaynak 25 milyar TL’ye yaklaşmış durumda. Bu kadar büyük bir kaynağın nasıl harcandığı belli değil. Denetim, yok soygun var’’ ifadelerini kullandı.
Öztunç, “Milletin vergileri, oluk oluk yandaş müteahhitlere akıtılıyor. Hesap var mı, yok. Denetim var mı, yok” dedi.
‘’Yunus Emre Vakfı’nda sahte faturalarla 400 milyon liralık yolsuzluk tespit edildiğini’’ kaydeden Öztunç şunları söyledi: “Yunus Emre Vakfı’na son 4 yılda 4 milyar 345 milyon lira aktarıldı. Maarif Vakfı’na verilen ise 2016 yılından bu yana ve 2025 bütçesinden ayrılan 6 milyar 774 milyon liralık kaynak da eklendiğinde, toplam 20 milyar 632 milyon lira ulaşıyor. İki vakfa giden kaynak 25 milyar TL’ye yaklaşmış. Buna nasıl izin veriliyor.” (ANKA)
Nefes