Temmuz ayında zam alamayan milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan maaşlarla geçim mücadelesi verirken, gözler ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi.
Henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmamış olmasına, Bakanlık ve yetkili sendika olan Türkİş'ten asgari ücreti konuşmak için erken olduğuna dair açıklamalar gelse de asgari ücret için pek çok farklı zam senaryosu oluştu.
Türkİş Genel Başkanı Ergün önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmeleri başlayacağını belirterek asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.
Atalay, şunları söylemişti:
"Önümüzdeki günlerde asgari ücret görüşmeleri başlayacak. Asgari ücretli önümüzdeki yıl 1 ya da 15 Şubat'ta ücretini alacak. Burada 4 ay var. O yüzden 4 ay evvel asgari ücreti konuşmaya başladığınız zaman ev sahibi de markette zam yapmaya devam ediyor. Asgari ücret tespit komisyonunda geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönem de asgari ücretli çalışanlar olacak. Biz orada olmayacağız."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da asgari ücrete ilişkin açıklamalar yapmıştı. Işıkhan, aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacaklarını belirtmişti.
"Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz" diyen Işıkhan açıklamasında şunları kaydetmişti:
"Bakanlık olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Asgari ücret konusunda hükümet olarak tek başımıza karar vermiyoruz. Aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacağız. İş gücünün taleplerini karşılayacak oranları kapsamlı bir şekilde değerlendirerek, asgari ücret tespit komisyonu ile birlikte belirleyeceğiz. Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz."
Asgari ücretle ilgili farklı tahminler bulunsa da genel beklenti, Orta Vadeli Program'daki (OVP) enflasyon hedefi doğrultusunda bir artış yapılması yönünde yoğunlaşıyor.
Ancak, OVP hedeflerinde 2024'te yıllık enflasyonun yüzde 41,5, 2025'te ise 17,5 olması hedeflenmişti. Hükümetin beklenen enflasyon oranında zam yaparak OVP'ye sadık kalacağına yönelik söylemleri ise endişeleri artırıyor.
İş dünyasının ise hükümetin asgari ücretin yüzde 30'la sınırlandırılmasını talep ettiği iddiaları gündeme geliyor.
Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, ekonomiye yönelik değerlendirmelerinde, asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusuna da değinmişti.
2025 asgari ücret zammının enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer aldığı ifade edilen değerlendirmede, genel görüşün yüzde 2530 arasında bir zam olduğu açıklandı.
Yüzde 30’un üzerinde bir asgari ücret artışının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağının düşünüldüğü de vurgulandı.
Asgari ücret için pek çok farklı senaryo kuruluyor.
Olası asgari ücret zamları ve yeni ücretler şunlar:
Yüzde 20 zam: 20 bin 402,40 TL
Yüzde 25 zam: 21 bin 252,50 TL
Yüzde 30 zam: 22 bin 102,60 TL
Yüzde 35 zam: 22 bin 952,70 TL
Yüzde 40 zam: 23 bin 802,80 TL
Yüzde 45 zam: 24 bin 652,90 TL
Yüzde 50 zam: 25 bin 503 TL
Sözcü