Artan döviz kurunun karşısında Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Artan döviz kuru, metal paralarda kullanılan alaşımlara da yansıdı.
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, madenlerin fiyatının yükselmesi ile para maliyetinin yükseldiğine yönelik çalışma yaptı. Demir, çalışmasında madeni paraların basımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Demir, bozuk paralarda kullanılan alaşımların maliyetlerini belirlerken, madeni paralarda bakır, nikel ve çinko madenleri kullanıldığına dikkat çekti.
Merkez Bankası’na 25 kuruşun maliyetinin 1.64 TL, 50 kuruşun maliyetinin 2.31 TL ve 1 TL’nin maliyetinin de 2.77 TL olduğunu belirten Demir, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, maliyetleri düşürmek için gramajı düşürme yoluna gitti. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişirken, üretimde ise yüzde 30 tasarruf sağlandı. 1 TL’lik madeni para 8,2 gramdan 6,6 grama geriledi. 50 kuruşun ağırlığı ise 6,8 gramdan 5,5 grama düştü. Ancak artan döviz metal paralarda kullanılan alaşımlara da yansıdı. 1 TL’nin maliyeti 3 TL’ye yaklaştı. Bu durum fırsatçılara gün doğurdu, piyasaya çıkar çıkmaz paraları toplayıp hurdacılara satarak haksız kazanç sağlama yoluna gittiler. Ekmeğin 10 lira olduğu yerde 50 kuruş ve 1 TL gibi paralar tam anlamıyla değerini yitirmiştir.”
Tele1
Eğitim Sen'e soruşturmaya tepki: ODTÜ'de öğretim üyeleri de yürüdü67 izlenme
Cafer Mahiroğlu butlan yönetiminin Halk TV'ye yaptığı tehdidi ifşa etti: "Bizi destekleyin yoksa gereği yapılır mesajı aldık"29 izlenme
Sigara ve rakının ardından biraya da dev zam yolda!50 izlenme
Diploma soruşturması akademisyenleri ayağa kaldırdı: Ortak çağrı yaptılar37 izlenme
Ekonomi can çekişiyor! Sadece bir ilde kapanan şirket ve dükkân sayısı 10 binin üzerinde!60 izlenme
Bu video paylaşımından sonra Dilan Polat, Engin Polat çiftine ve aile bireylerine uyuşturucu soruşturması başlatıldı128 izlenme
Salim Güran taktik değiştirdi: ‘Vatan haini değiliz, DEM’in yemek aracını köyden kovduk’33 izlenme
Profesör Mehmet Ceyhan'dan korkutan uyarı! "Virüs taşıyan 400 bin kişi aramızda dolaşıyor!"77 izlenme
Köfteci Yusuf’un kurucusu Yusuf Akkaş’ın geçtiğimiz günlerde verdiği röportaj ortaya çıktı: "İyi köftenin sırrı, içerisindeki malzemenin abartılı şekilde bol olmamasıdır"
CHP Parti Meclisi seçim sonuçları… 7 isim listeyi deldi
SGK'nın sattığı hastane, sarı siteye düştü: 13 milyon liraya ilana koyuldu
İmamoğlu koronavirüs çalışmalarını anlattı