Yeni hesaplamalara göre, 2024 yılında emekli olanlar, 2025 yılına kıyasla en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak.
Özel sektör çalışanları ve her ayın 1'inde maaşlarını alan kamu işçileri, 31 Aralık’a kadar emeklilik başvurusu yaparlarsa 2024 yılı emeklisi olabilecek. Kamuda maaşını her ayın 14’ünde alan işçiler ise 14 Ocak 2025’e kadar başvuruda bulunarak 2024 emeklisi sayılacak.
Bu maaş farklarından yaklaşık 300 bin kişinin etkileneceği tahmin ediliyor. Bunlar arasında 140 bin kamu işçisinin de bulunması öngörülüyor.
NTV'nin haberine göre,Türkİş’in yayımladığı rapora göre, emekli maaşlarındaki farkların kapanması 2031 yılına kadar sürecek. Buna göre, 2024 yılında 12 bin 600 gün prim ödeyerek emekli olan bir sigortalı, 6 yıl daha fazla çalışarak ve toplamda 14 bin 760 gün prim ödeyerek maaş farkını denkleştirebilecek.
Emekli maaşları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık tüketici enflasyonu ve büyüme oranlarının belirlediği güncelleme katsayısına göre hesaplanır. Maaş artışları, bu oranların yüzde 30’u kadar bir artışla hesaplanır. 2025 yılı emeklileri, 2024 yılının ocak ve temmuz dönemi maaş artışlarından faydalanamayacak. Bunun yerine, 2024 yılı güncelleme katsayısının etkisiyle maaşları belirlenecek.
Özetle, 2024 yılında emekli olanlar, yüksek maaş artışından faydalanacakken, 2025’te emekli olacaklar, farklı bir hesaplama yöntemine tabi olacaklar.
Sözcü
İmamoğlu'ndan Muhittin Böcek'in iddialarına yanıt25 izlenme
Otopark için 79 yıllık okulu yıkacaklar!146 izlenme
'Deprem toplanma alanı' tepkisi: Büyüklüğünü İstanbul'un ilçesiyle açıkladı40 izlenme
89 yaşında yerlerde sürüklenen doktorun görüntüsü izleyenleri üzmüştü, bakın hangi ünlü yazarın yakını çıktı?70 izlenme
İngiliz The Guardian gazetesi, Turkey’den Türkiye’ye geçişi yazdı47 izlenme
Süleymancılar'da hesaplaşma derinleşiyor! Alihan Kuriş için cinayet başvurusu23 izlenme
Erdoğan ile ilgili çarpıcı değerlendirme: "Erdoğan'ın yerinde olsam aday olmam, hayatının hezimetini yaşayacak"49 izlenme
İktidar yanlısı CNN Türk'ten Saray'ı kızdıracak doğalgaz haberi! 'Doğalgaz faturası oduna yöneltti'65 izlenme
Özgür Özel'in Kayseri'deki esnaf ziyareti mitinge dönüştü: "Bizim iktidarımızda her mahallede bir kreş olacak"
Barrack yine yaptı yapacağını... Atatürksüz ve Türk bayraksız 23 Nisan mesajı
Yargı, bahis baronu Veysel Şahin için seferber olmuş
CHP’den AKP’ye geçen Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı yuhalandı: Foçalılar kırmızı kart gösterip 'istifa' diye bağırdılar!