Açlık ve yoksullukla boğuşan vatandaş yeni yıla yine zamlarla uyandı. Evi ya da arabası olan, arabasını satan, otobüsedolmuşa binen, yürüyen, telefonla konuşan, kısaca nefes alan herkes vergiyi, cezayı, harcı zamlı ödeyecek. Vatandaşın bütçesini sarsacak vergiler, iktidarın lüks harcamalarına gidecek.
Bu yıl için yeniden değerleme oranı (YDO) yüzde 25.49 oldu. İktidar bazı vergileri yüzde 18.95’e düşürürken, köprü ve otoyollar başta olmak üzere birçok alanda zam oranını indirime yetkisini kullanmadı.
Evi olmayanlar artan kiralar yüzünden zorlu bir yıl yaşarken evi olanları da bu yıl yüklü vergiler bekliyor. Evi sahipleri Emlak Vergisi’ni 2 kat zamlı ödeyecek. 2026’dan sonraki emlak vergileri de artık YDO’nın yarısı yerine tamamı kadar zamlanacak. Rayiç yükseldiği için tapu harçlarında 2 kata varan artışlar olacak. Ev alan ve ev satanların ödeyeceği harçlara uygulanacak cezalar da bu yıldan itibaren 4 kat arttırıldı. Evini kiraya verenler bu yıl daha fazla harç ve vergi ödeyecek.

Yeni yıla yüzde 25’i bulan vergi zamlarıyla ‘Merhaba’ dedik.
ARABASI OLAN YANDI
Maliye’nin en büyük vergi müşterileri haline getirilen taşıt sahipleri bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) yüzde 18.95 zamlı ödeyecek. Araç sahipleri muayene ücretleri, bakım, onarım, trafik sigortası ve kaskoyu yüklü zamlarla ödeyecek. Notere giden, kamu kurumlarına beyanname veren, pasaport veya ehliyet alan, kimlik çıkaran, ehliyetini kimliğini kaybeden ve yurt dışına çıkan herkesin vergisi yüzde 19 ile yüzde 25.49 oranında zamlandı.

İktidar, trafik cezalarını olağanüstü seviyelerde artırmak için Trafik Kanunu’nda köklü değişiklikler yapan yasa teklifini Meclis’e getirdi. Şimdilik Meclis’te bekletilen teklif kabul edilirse, trafik cezaları artacak. Bu değişiklik yapılmasa da mevcut trafik cezaları bugünden itibaren YDO kadar yüzde 25.49 oranında artacak. Kırmızı ışıkta geçmek ve en düşük radar cezası 2 bin 721 lira olacak. Aracını yanlış yere park edene 1.246 lira, alkollü araç kullanana 11 bin 632 lira ceza kesilecek.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, köprülerin Hazine’ye yük getireceğini belirterek “2026’da Osmangazi Köprüsü’nde geçen araç ücreti 995 TL olacak. Hazine ise her araç için 1.435 lira fark ödeyecek ve şirkete garanti edilen araç geçiş ücreti 2.430 TL olacak. Çanakkale Köprüsü’nde geçen araç ücreti 995 TL ancak Hazine üzerine 76 lira koyacak ve 1.071 TL olacak” ifadesini kullandı.
Zam fırtınasından sağlık harcamaları da etkilenecek. Muayene ve reçete işlemlerini kapsayan düzenlemeyle diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet ve vakıf üniversite hastaneleri, devlet ve vakıf tıp fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde alınan katılım payı 20 TL’den 26 TL’ye yükseldi. Özel sağlık kuruluşlarında uygulanan katılım payı 50 TL’den 60 TL’ye yükseltildi.
Sözcü
Saray’ın müteahhidine davet ile bir ihale daha!53 izlenme
Türkiye, salgın desteğinde Afrika ülkelerinin gerisinde 86’ncı sırada! Desteğin yüzde 84'ü İşsizlik Fonu'ndan!61 izlenme
Antalya ve çevresinde hissedilen şiddetli deprem11 izlenme
Hollanda halkı ülkelerine 800 Afgan mülteci gelmesine isyan etti: 'Önce bizim halkımız!'54 izlenme
Sedat Peker, 'Erdoğan ile helalleşme' videosu için tarih verdi! 'Çok eğleneceğiz'61 izlenme
Artık orası yok Atam!158 izlenme
TÜİK’ten Nebati’ye kuzu eti sürprizi40 izlenme
YAŞAR NURİ ÖZTÜRK 'Milletin malını çalanın cenaze namazını Peygamberimiz kılmadı !'1291 izlenme
Düzce'den sonra Ankara'da tepki çeken uygulama: Ortaokullarda kız-erkek ayrımına sert eleştiri
Enflasyon farkı alacak memur ve emekliler ek zammı bekliyor
Diyanet Atatürk’ü sansürlerken, Sinagog'da 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa' sesleri !
Tüyleri diken diken eden Mustafa Kemal görüntüleri !