Tarihi M.Ö 300'e uzanan Efes Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Ziyaretçi Karşılama Projesi", yerel yönetim ve muhalefetin tepkisini çekti.
CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen daha önce yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Efes’in bu projeyle bir rant alanına dönüştürüldüğünü savunmuştu.
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel da projenin Efes’in korunması yerine ticarileştirilmesini hedeflediğini belirtti.
Efes’in 1. derece arkeolojik sit alanı olduğuna dikkat çeken Sengel, yürütülen inşaat ve betonlaşma faaliyetlerinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Projenin AVM benzeri bir yapılaşmayı beraberinde getirdiğini savunan Sengel, 2863 sayılı yasa gereği bu tür uygulamaların söz konusu alanlarda mümkün olmadığını hatırlattı.

Yerel yönetimin süreçten tamamen dışlandığını söyleyen Sengel, Bakanlıkla görüşme taleplerinin reddedildiğini, belediye tarafından ruhsat verilmemesine karşın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce resen ruhsat düzenlendiğini kaydetti.
Dijital Müze projesi başta olmak üzere, Efes içerisindeki uygulamalara yönelik halkın ve belediyenin itirazlarının dikkate alınmadığını dile getiren Sengel, merkezi yönetimin ören yerlerini korunacak alanlar yerine ticari mekânlar olarak gördüğünü söyledi.
Belediyenin uzun yıllardır işlettiği Meryem Ana ve Efes Alt Kapı otoparklarının merkezi yönetime devredilmesini de eleştiren Sengel, bu uygulamaların turist yükünü taşıyan ancak gelirden mahrum bırakılan belediyeyi zor durumda bıraktığını belirtti. Açıklamasının sonunda yerel değerlerin yerelde kalması gerektiğini vurgulayan Sengel, sürecin şeffaflıktan ve hesap verebilirlikten uzak yürütüldüğünü belirterek, “‘Geleceğe Miras’ söylemiyle yürütülen bu betonlaşma, kültürel mirası değil; sermaye ve rant anlayışını geleceğe devretmeyi hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.
New York Times: Erdoğan'ın erken seçim kararı ters tepebilir146 izlenme
İsrail polisinden canlı yayında Habertürk ekibine coplu saldırı49 izlenme
Cem Yılmaz’dan afişli gönderme!185 izlenme
Didem Arslan Yılmaz Kürtçe konuşan kadını hattan aldı! 'Doğru düzgün Türkçe konuşsun, burası Türkiye Cumhuriyeti'78 izlenme
Et fiyatlarında zam tartışması büyüyor40 izlenme
Edirne'de 3 ilçede ekmeğe zam42 izlenme
'Erdoğan'ın Kefenli Askeriyiz' diyen Osmanlı Ocakları Başkanı dolandırıcılıktan tutuklandı30 izlenme
AKP 'sahte diplomalı' Hamza Yerlikaya’yı savundu! 'Gurur duyuyoruz, başarılarının devamını diliyorum'65 izlenme