Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi 24 meslek odası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, partisinin MYK toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kurulmuş olan bütün kamu kurumu niteliğindeki özerk meslek kuruluşlarının seçim usullerini gündeme getirmesine tepki gösterdi.
Yapılan ortak açıklamada, ”Cumhurbaşkanı’nın meslek odalarını hedef alması demokrasi ile bağdaşmamakta, üyelerimizin özgür iradesini dikkate almamaktır. Ülkemizden, kamu yararı uygulamalarından, özerk demokratik mesleki örgütlülüğümüzden yana olan mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” denildi.
Erdoğan’ın konuyla ilgili daha önceki açıklamalarını hatırlatarak, örgütlü toplum yapılarından rahatsızlık duyduğunu bildiren meslek odaları,
”Demokratik yollarla ele geçirilemeyen özerk demokratik mesleki yapılar, seçim yöntemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edip işlevsizleştirmek ve tasfiye etmek istenmektedir.
TMMOB, TTB ve Tabip Odaları ve baroların yasal mevzuatlarının değiştirilmesi konusu, bu nedenle sürekli olarak gündeme getirilmektedir” dedi.
Açıklamada, günümüzde yapılması gerekenin anayasal dayanağı olan meslek kuruluşlarını hedef alma yerine, evrensel normları demokratik bir şekilde benimsemek, yerleştirmek, geliştirmek ve ihlal etmemek olduğuna vurgu yapılarak
”Demokrasiye olan tahammülsüzlüğe ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir” çağrısı yapıldı.
TMMOB üyesi odalar, özetle şu görüşleri dile getirdi:
”Cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe olan inancımız tamdır. Bu nedenle, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik, güvenceli çalışma yaşamı olmazsa olmazlarımızdır. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, odalarımız ve TMMOB’ye yönelik tutumun nedenleri, ülkemizin emek sömürüsüne dayalı bir rant Cumhuriyeti haline gelmesini eşitsizliğin bir argümanı olarak görüyoruz.
Demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı direncimiz ve bilimsel teknik gerekliliklere bağlılığımız devam edecektir. Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı duracağımızın bilinmesini isteriz.”
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/24meslekodasindanerdoganaortaktepki1737446
Suriye'de hayat normale döndü, gençler gece kulüplerinde böyle eğleniyor54 izlenme
‘İşkence gördüm’ diyen üniversitelinin evine polis gitti! "Galiba yeniden gözaltına alınacağım"34 izlenme
Hatay'da vatandaşın ev ve arsalarına el koydular: "İktidar mısın eşkıya mısın?"32 izlenme
Son ankette çarpıcı sonuç! Hem İmamoğlu hem Yavaş Erdoğan'a fark attı23 izlenme
Saray 6 yılda nereye ne kadar harcadı?57 izlenme
9 aylık 1400 kişilik geçici işe 3 günde 19 bin başvuru55 izlenme
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Rasim Ozan Kütahyalı davası sonuçlandı! ROK'un ödeyeceği tazminat belli oldu26 izlenme
İstanbul Başakşehir'deki bir AVM'de, hesap ödemeden restorandan ayrılmak isteyen Arap müşterilerle çalışanlar birbirine girdi!37 izlenme