İktidarın, 2018 yılı seçimlerinde seçim vaatleri arasında yer alan 3600 ek gösterge, oy kayıpları sonrasında tekrar gündemde. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'yle ilgili, “3600'le ilgili de zaten biz bunu kanuna dönüştüreceğiz, teklife dönüştüreceğiz. Parlamentoda bunlarla ilgili bütün partilerle de görüşeceğiz ancak şunu söyleyeyim 3600 ek gösterge zaten bizim vaadimizdir ve bu konuyla ilgili de çalışmalar yapılmaktadır” dedi.
KRİTİK ADIM ATILDI
Ek göstergenin yüksek olması emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin de yüksek olacağı anlamına geliyor. 3600 ek gösterge uygulaması ile öğretmen, polis ve din görevlisinin emekli aylığı ve ikramiyeleri yüzde 22, hemşire ve yüksek öğretim mezunu olmayan din görevlisinin aylığı yüzde 25 oranında artacak.
SÖZCÜ'nün edindiği bilgilere göre, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in memur toplu sözleşme görüşmelerinde sözünü verdiği 3600 ek gösterge vaadinde kritik adım atıldı. MemurSen Başkanı Yalçın'ın konuyu hatırlatması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bakan Bilgin'e, “3600 çalışmasını hemen başlatın, 2022 ortasına kadar da teknik çalışmayı bitirin” dediği öğrenildi. 3600 ek göstergeyle ilgili ilk teknik çalışma önümüzdeki kasım ayındaki Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda yapılacak. Edinilen bilgiye göre kurulun kamu tarafı 3600 için teknik bir komisyon oluşturacak. Bu komisyonda düzenlemenin mali, sosyal güvenlik, kadro ve sosyal tarafları ortaya çıkarılacak. Komisyonda ayrıca sendikaların daha geniş kitlelere yansıtılması yönündeki talepleri de değerlendirilecek.
Halen 2200 ya da 3000 ek göstergede çalışan bir öğretmenin 3600'ün yasalaşmasıyla maaşı brüt 107 lira artacak. Ancak bu öğretmen emekli olduğunda ya da 3000 göstergeye göre emekli olmuş bir öğretmenin aylığı 820 lira artacak. Bu memur emekli olduğunda eğer 30 yıl hizmeti varsa normal alacağı ikramiyeden 24 bin 600 lira daha fazla alacak. Ek gösterge artışı yasa değiştiği için 2008 ve sonrasında memuriyete başlayanlarda çok fazla etkili olmayacak. Düzenleme nedeniyle büyük yükün SGK'ya geleceği belirtildi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ekgostergeilemaaslarilaartacak6765841/
EYT'liye hesaplama tabloları: Tazminat neye göre belirleniyor, kimler yüksek emekli maaşı alacak?58 izlenme
İstismarcı öğretmene indirim!89 izlenme
Seçime günler kala çarpıcı seçim anketi! İstanbul'da kim önde?295 izlenme
Soylu'nun, yoldan geçen gençleri TOGG ile gidecekleri yere bırakma şovu deşifre oldu: İçinden AKP MYK üyesi çıktı!40 izlenme
Yandaş ROK'a ilk tekmeyi yandaş gazeteci vurdu16 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 7.590 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 2.564.427’ye, can kaybı da 27.187’ye yükseldi!69 izlenme
Pişmeyen ithal soğanlar meclis gündemine taşındı108 izlenme
Bahçeli’nin ‘Öcalan’ tezi çürüdü: Vatandaşlar anket sonuçlarında son noktayı koydu29 izlenme