TÜİK’in açıkladığı 2019 iş gücü istatistiklerine göre, genç işsizliği oranının yüzde 18,6'dan yüzde 26,7’e yükselirken, Türkiye’de son 10 yılda öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı.Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre borcunu ödeyemeyen 280 bin üniversite mezunu, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi.
"PSİKOLOJİMİZ BOZULDU"
BirGün’e konuşan Ankara Üniversitesi mezunu Ali Ç., KYK borcu yüzünden ailesiyle arasının bozulduğunu söyledi. Ali Ç., ödeme takviminin Ocak ayında başladığını anlatarak “Yedi aydır ödeyemiyorum çünkü iş bulamadım. Talep edilen faizi göze alamadığım için borcumu erteleyemiyorum da” diye konuştu. Ailesinden yardım almak zorunda olduğunu ifade eden Ali Ç., “İş konusunda sürekli reddedilmek zaten psikolojimi bozdu, bir de KYK borcu üstüne eklenince uykularım kaçıyor” dedi.
"ELİMDE HİÇBİR ŞEY KALMIYOR"
Hacettepe Üniversitesi’nden 2018 yılında mezun olan Çiğdem A. da çalıştığı yerden aldığı asgari ücretin KYK borcu taksitlerine yetmediğini söyledi. Çiğdem A. aylık gelirinin 2 bin 20 TL olduğunu vurgulayarak “Her ay 750 lira kira ödüyorum. KYK taksitim ise 400 lira. Faturalar ve ev masrafları da eklenince elimde hiçbir şey kalmıyor” ifadesini kullandı.
"ÜLKENİN KOŞULLARI İZİN VERMİYOR"
Bazı kesimlerden gelen, “Harcarken iyiydi” eleştirilerin de acımasız olduğunu savunan Çiğdem A., şunları söyledi:“Öğrenim hayatım boyunca çalıştım. Aileme yük olmamak için ne iş bulursam yaptım. KYK parasıyla da okul ihtiyaçlarımın küçük bir bölümünü karşılayabildim. İnsanlarda o parayı har vurup harman savurmuşuz gibi bir algı var zannediyorum ama işin aslı hiç öyle değil. O krediyi gerçekten ihtiyacı olmayanlar da almış olabilir belki ama benim ve tanıdığım insanların o paraya gerçekten ihtiyaçları vardı. Borçtan da kaçmıyorum ama ülkenin koşulları borcumuzu ödememize bile izin vermiyor.”
http://www.krttv.com.tr/gundem/5milyongenckrediborcunuodeyemiyorh7420.html
Aykut Erdoğdu 'Yiğit Bulut'un cep telefonundan yaptığı işlemler mutlaka incelenmelidir! Bir kamu bankası müdürünün Malta'da 500 milyon doları var!'61 izlenme
'Pudra şekeri' savunması yapan AKP'li büro personeli Kürşat Ayvatoğlu: Uyuşturucu batağına sürüklendim148 izlenme
Rektörün sineklikleri 193 bin lira24 izlenme
Andımızı niye kaldırdıkları bunları izleyince daha iyi anlaşılıyor !1341 izlenme
Halkbank'ta ‘vurgun’ suskunluğu!226 izlenme
Öz kızına tecavüzden tutuklandı!1003 izlenme
İnsan kaçakçılığı ile suçlanan tuğgeneral tutuklandı34 izlenme
AKP'nin 'üyelere saray gezisi' kampanyasına CHP'den yanıt "CHP iktidarında o saray halka açılacak!"72 izlenme