TSK'dan ihraç edilen 5 genç teğmen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Genelkurmay Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
30 Ağustos 2024'te Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni'nde genç teğmenler kılıçlı yemin ederek, 'Mustafa Kemal'in Askerleriyiz' sloganı attı.
O görüntüler Türkiye'nin gündemine otururken, iktidarın sert tepkisiyle karşılandı ve günlerce tartışıldı.
5 genç teğmen 3 komutanıyla beraber TSK'dan ihraç edildi.
Teğmenler TSK'ya geri dönüş için yargı mücadelesini sürdürürken yeni bir hukuki hamle geldi.
SÖZCÜ TV'den İlknur Yağumli'nin haberine göre; 5 genç teğmen Kara Kuvvetleri'nin o dönemki komutanı Selçuk Bayraktaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunun gerekçesinde Bayraktaroğlu'nun teğmenlerin ihraç edilmesi için Yüksek Disiplin Kurulu üyelerine baskı yaptığı öne sürüldü.
İddiaya göre; 5 teğmen için YDK'da yapılan ilk oylamada 7’ye 2 “teğmenler ihraç edilmesin” kararı çıktı.
Ancak iddiaya göre Bayraktaroğlu devreye girerek üyelere baskı yaptı ve 3 üye oyunu değiştirdi.
Böylece son oylamada teğmenler için 5 YDK üyesi ihraç edilsin oyu kullanırken 4 üye de "ihraç edilmesin" dedi.
Dilekçede Bayraktaroğlu ve tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında iddianame hazırlanması istendi.
Başvuruda Askeri Ceza Kanunu ve TCK hükümlerinin uygulanması talep edildi.
Genelkurmay Başkanı görevle ilgili suçlardan yalnızca Yüce Divan'da yargılanabiliyor. Ancak bu yargılamanın başlaması için yönetmelikler, yasa ve anayasada öngörülen şartlarla soruşturma izninin alınması gerekiyor.
Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianame düzenlemesi ve usul kurallarının eksiksiz uygulanması şart.
Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dava açılmasını kabul ederse Bayraktaroğlu'nun AYM'de yargılanmasının yolu da açılabilir.
Yargıtay kaynaklarından edinilen bilgiye göre, gazeteci Ersin Eroğlu'nun, “Teğmenler” kitabında yer alan bu iddia kitapla beraber suç duyurusu gerekçesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu.
Sözcü
Üniversiteler de 'proje' için aldıkları paraları inşaata yatırmış!71 izlenme
İsias Otel'in sahibi: "Deprem 7.2 şiddetinde olsaydı otel yıkılmayacaktı"31 izlenme
Türk Telekom 889 milyon TL zarar etti!126 izlenme
'Emekli maaşı' önerisi AKP-MHP oylarıyla reddedildi!17 izlenme
Reuters’tan Erdoğan, Merkez Bankası ve seçim analizi: "Kaybedeceğini gösteriyor"38 izlenme
Dilan Polat davasında ilk duruşma tarihi belli oldu41 izlenme
‘Yurt dışına gitmek isteyen hekim sayısı 1800’lere ulaştı’43 izlenme
14 milyarı ödemeyene 296 milyon yeni kredi20 izlenme
İzmir’in göbeğinde iki genç kaçak elektrik yüzünden göz göre göre öldü!
Merdan Yanardağ tutuklanmasının üç nedenini açıkladı: Hiçbiri işe yaramayacak!
İspanya'da Akbelen eylemi! Barcelona taraftarı LİMAK'ı protesto etti
Yandaş Sabah yazarından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve sağlık emekçilerine destek eylemine hakaret!