Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu.
Kaptalizmin olmazsa olmaz gerçekliği işsizlik AKP Türkiyesi’nde emekçiler için giderek büyüyen bir kabus olmayı sürdürüyor. Yeni açıklanan işsizlik rakamları, tabloyu çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
TÜİK’in bugün açıkladığı rakamlara göre işsizlik oranı, Ekim 2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre 1.3 puan artarak yüzde 11.6 oldu. Bir başka deyişle 2017 Ekim’den 2018 Ekim’e işsiz sayısı yaklaşık 490 bin arttı.
GENÇ İŞSİZLİKTE YÜZDE 3’LÜK ARTIŞ
2018 EylülEkimKasım döneminde işsizlik yüzde 13.6 oldu. 2018 Ekim döneminde ise işsizlik oranı yüzde 11.6 olarak belirtildi.
Genç nüfusta (1524 yaş) işsizlik oranı 3 puanlık artış ile %22,3 olurken,1564 yaş grubunda bu oran 1,4 puanlık artış ile %11,9 olarak gerçekleşti.
İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 225 bin kişi artarak 28 milyon 870 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %47,5 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 187 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 414 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %18,5’i tarım, %19,7’si sanayi, %6,7’si inşaat, %55’i ise hizmet sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan, inşaat sektörünün payı 0,9 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,6 puan, hizmet sektörünün payı 1 puan arttı.
İşgücü 2018 yılı Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 726 bin kişi artarak 32 milyon 658 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan artarak %53,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,6 puanlık artışla %73, kadınlarda da 0,6 puanlık artışla %34,8 olarak gerçekleşti.
Ekim 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalarak %33,7 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan artarak %22,4 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %47,4, işsizlik oranı %11,5 oldu
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 64 bin kişi artarak 28 milyon 863 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı değişim göstermeyerek %47,4 oldu.
Mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 58 bin kişi artarak 3 milyon 742 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,2 puan artarak %11,5 oldu.
https://gazetemanifesto.com/2019/issizlikyuzde116yayukseldi233192/
Metrobüste başörtülü teyzeden Atatürk düşmanına ders !1260 izlenme
'Erdoğan'ı gördükçe aşık oldum' diyen Ethem Sancak'tan dikkat çeken açıklamalar: 'Biz Amerika'nın desteğiyle iktidara geldik'64 izlenme
AKP'li genç "Erdoğan" sloganı attı, vatandaşlar tarafından yuhalandı41 izlenme
Türkiye ile küresel gıda enflasyonu makası rekor seviyeye ulaştı34 izlenme
YÖK'ten AKP'li adaya 'teselli' koltuğu!85 izlenme
Ukrayna, Zaporozhye Nükleer Santrali’ni top atışına tuttu!55 izlenme
Corona virüs salgınından ne zaman kurtulacağız? Bilim Kurulu üyesi tarih verdi50 izlenme
İşte Ekrem İmamoğlu'na destek için toplanan rakam242 izlenme
AKP’li eski vekilden yargı itirafı! "15 Temmuz kimyamızı bozdu, FETÖ’nün taktiklerini kullandık"
Esra Erol'da ağızları açık bırakan olay! 4 çocuk annesi TikTok'ta tanıştığı 15 yaşındaki çocuğun yanına kaçtı
Cumhur İttifakı'nda kopuşun ayak sesleri
Herkes bu kadını alkışlıyor! "Böyle çarşaflıyız diye sanmayın ki… Ben CHP’liyim, Atatürkçüyüm"