Türkiye’de un ihracatına sınırlama getirilmesinden dolayı Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 fabrika, un üretimini durdurdu.
Son 6 yıldır dünyanın en çok un ihraç eden ülkesi olan Türkiye dünya un ihracatının yüzde 30'unu tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise, mart ayında yaptığı bir konuşmada, un sektörünün yıllık ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, geçen yıl 3,5 milyon ton ihracat yapıldığını söylemişti.
Ulusoy, Türkiye'nin toplam un ihracatının yüzde 30'unu Mardin, yüzde 14'ünü İstanbul, yüzde 12'sini Gaziantep, yüzde 8'ini Kırklareli ve yüzde 6'sını Samsun'un gerçekleştirdiğini kaydetmişti.
65 UN FABRİKASI ÜRETİMİNİ DURDURDU
Ticaret Bakanlığı'nın, fiyatlarda istikrar sağlanması için un ihracatına geçici sınırlama getirmesi nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 un fabrikasının üretimini durdurduğu gündeme geldi.
Mardin’de un fabrikası işleten Vahit Erol, 'Yaşanan bu sıkıntıdan dolayı 150 işçi çıkarmak zorunda kaldı. İşçilerimiz de mağdur oldu. 150 kişi buradan aldıkları maaş ile ailelerini geçindiriyordu. Devletin bir çare bulması gerekiyor' dedi.
Dicle Un Üreticileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, 'Mardin’den günlük olarak 300 TIR un Irak’a gidiyor. Üç ilde yaklaşık 1520 milyon dolar zarar meydana geldi' ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı’nın kararından etkilenen Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar çözüm arayışında.
Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulnasır Duyan, 'Kapanan fabrikaları nasıl yeniden çalıştıracağımıza dair bir haftadır toplantılar yapıyoruz. Sürece teslim olmadık. Birbirimizi kalkındırmak için mücadele ediyoruz' diye konuştu.
Mardin, Batman ve Diyarbakır’dan yıllık 400 milyon dolar değerinde un ihraç ediliyor. İhracata sınırlama getirilmesi üreticiler ve istihdamı olumsuz etkiledi.
https://www.siyasetcafe.com/65fabrikaunuretiminidurdurdu40042h.htm
İngiltere'de üç gün önce cezaevinden firar eden eski terör zanlısı yakalandı26 izlenme
AKP'li gurbetçilerle tartışan vatandaş gündeme oturdu: "Almanya'da bu arabanın vergisi ne kadar? İstanbul Sözleşmesi'nden sonra böyle bağırabilecek misin? HÜDA-PAR'a ver, ver"50 izlenme
Bir ilde daha ulaşıma zam! Vatandaş isyanda: "Bu millete yazık"33 izlenme
Müsteşar efendi lojmanı beğenmeyince, Beştepe’de ev kiraladı içine 223 bin TL harcadı!408 izlenme
Emeklilik memur için açlık demek14 izlenme
İYİ Parti, CHP, SP ve DP’den ittifak açıklaması!390 izlenme
Müftü, bağış adı altında tehditle araba parası topladı iddiası!90 izlenme
AKP'li Başakşehir belediyesinde skandal! Sosyal Yardım görevlisi Gençliğe Hitabe'yi değiştirdi, yardıma muhtaç vatandaşlarla dalga geçti!60 izlenme
Ekrem İmamoğlu yeni seçim şarkısıyla meydan okudu: "Halep oradaysa arşın burada. Hodri meydan!"
CHP İstanbul İl Başkanlığında paylaşım yapan 20 kişi hakim karşısına çıktı: Mahkemeden tahliye kararı
Hakkında yakalama kararı çıkarılan Fatih Tezcan yine Atatürk'e saldırdı!
İhraç edilen teğmenlerden Demirtaş göreve başladı