Türkiye’de şeffaflık her geçen gün daha da azalmaya başladı. Orman niteliğini kaybettiği gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkarılan 662 bin hektar arazi ‘sır’ oldu. Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesi ile orman vasfını kaybettiği gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkarılan arazilere ne olduğunun bilinmediğini açıkladı. Bu alanların ne kadarının satıldığı, ne kadarının tapuya tescil edildiği, ne kadarının satış için bekletildiği konusunda bugüne kadar net bilgi verilmedini belirten TOD, ormanlara ne olduğunu öğrenmek için Tapu Kadastro, Milli Emlak ve Orman Genel Müdürlükleri’nden bilgi talebinde bulundu.
İSTANBUL’DAN DAHA BÜYÜK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçen hafta, “5 milyon vatandaşımızın heyecanla beklediği bir adım atıyoruz” diyerek orman vasfını yitirmiş alanların kullanıcılarını yıl sonuna kadar tespit edip tapu dağıtım sürecini hızlandıracaklarını açıklamıştı. Kurum’un açıklamasına karşın bu alanların akıbetinin bilinmediği ortaya çıktı. TOD, yıllardır süren 2/B uygulamalarının şeffaflıktan uzak yürütüldüğünü, orman sınırı dışına çıkarılan 662 bin hektar alanın akıbetinin meçhul olduğunu belirtti. Sır gibi saklanan ormanlık alanlar İstanbul’un yüz ölçümüden (yaklaşık 546 hektar) yüzde 21 daha büyük bir alanı kaplıyor.
TOD, satılmayan ya da satış bekleyen bu arazilerin ağaçlandırılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilmesini istedi. Türkiye’nin Paris İklim Sözleşmesi kapsamında 2030 yılına kadar “Yüzde 21’e varan emisyon artışından azaltım” hedefi olduğunu hatırlatan TOD, verilen taahhütlerin yerine getirilebilmesi ve orman bütünlüğünün sağlanması için orman vasfı kaybettirilmiş arazilerin yeniden ormana kazandırılması gerektiğini ifade etti.
Sözcü
CHP'li Karabat: "AKP çökerken, özel sektörü de çökertiyor"41 izlenme
Usulsüzlük 'planı'nı yanlış anladı: Tüm pusulaları tek zarfa doldurdu!212 izlenme
SGK'nın emekliye desteği devede kulak kaldı8 izlenme
İstanbul itirazları sonuçlanmadan, YSK Başkanı'na AKP'den dikkat çeken ziyaret!170 izlenme
Çevrenizdekilerin kokain kullandığını nasıl anlarsınız?7 izlenme
CHP Gnl. Bşk. Yrd. Erdal Aksünger'den bomba açıklama 'Daha açılmamış 8-10 Bin sandık var !'335 izlenme
Abzas'ın medya yöneticisi Ulvi Hasanlı Bakü'de tutuklandı22 izlenme
İlk kez oy kullanacak 6.5 milyon genç anketi: Kılıçdaroğlu gençlerde karşılık buluyor28 izlenme
Resmi genelge yok 'RT' var: Bakanlık, Valiliğin açıklamasını paylaştı
CHP’li Mustafa Adıgüzel 'Araplara peşkeş çekiliyor'
Hamas'a Hizbullah'a serbest İmamoğlu'na yasak! Diyarbakır Surları'na İmamoğlu pankartı asan CHP'liler gözaltına alındı!
Halkın alım gücü bir ayda eridi