Enflasyonla mücadele edip ekonomiyi düze çıkarmak yerine artan hayat pahalılığını maaş zamlarıyla gidermeye çalışan iktidar, şimdi de emekliye seçim zammı yapmak için kolları sıvadı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, en düşük emekli aylığını 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkaracaklarını söyledi. Ancak 7 bin 501 lira ve üzerinde aylık alan emekliler için herhangi bir zam açıklanmadı. Seçim zammı en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasıyla sınırlı kalırsa 7 bin 501 lira ve üzerinde aylık alan 67 milyon emeklinin durumu ne olacak?
Yalnızca alt sınıra yapılan zam milyonlarca emekli arasında yeni bir adaletsizliğe yol açacak. Örneğin aylığı 5 bin 500 lira olan bir emekli 2 bin lira zam alırken, 7 bin 499 lira aylıklı emekliye 1 lira zam düşecek. Emekli aylığı 6 bin 500 lira olanlar bin TL, 7 bin lira olanlar 500 TL zamla yetinecek. Aylığı 7 bin 501 lira olan emekli ise hiç zam alamayacak. Çünkü zammı yalnızca 1 lirayla kaçırmış olacak. Asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalan emekliler de zam yüzü göremeyecek. Yeni zamla, 13.5 milyon emeklinin yaklaşık 78 milyonunun en düşük emekli aylığını alacağı ifade ediliyor.
KAYIT DIŞI ARTACAK
Sadece alt sınırın yükseltilmesi emeklilik sistemini de bozacak. 10 yıl prim ödeyenle 30 yıldan fazla prim ödeyenler aynı aylığı alacak. Prim ödeme süresiyle emekli aylığı arasındaki bağ kopacağı için kayıt dışılık artacak, çalışanların maaşı düşük gösterilecek, SGK'nın dengeleri daha da bozulacak. Zammın hayata geçebilmesi için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Bu amaçla yeni bir torba yasa teklifi sunulması bekleniyor.

'Türkiye'de cezaevine girenlerin sayısı 10 yılda yüzde 89 arttı'35 izlenme
Türkiye'den AB'ye iltica başvuruları zirve yaptı32 izlenme
Cumhur İttifakı'nın önemli kalelerinden biriydi: Son ankette AKP'deki düşüş 10 puanı aştı, ikinci parti değişti!29 izlenme
Bu gece yarısından itibaren motorinde yüzde 82 indirim bekleniyor.22 izlenme
Suriye'de eylemler yayılıyor: HTŞ'nin güvenlik güçleri eylemcilere ateş açtı, protestoların sürmesi üzerine HTŞ sokağa çıkma yasağı ilan etti!21 izlenme
AKP’deki istifanın perde arkası: Oğlu uyuşturucu ticaretinden tutuklu!27 izlenme
Sabiha Gökçen Havalimanı metrosunda usulsüzlük!149 izlenme
McDonald’s İsrail ordusu için seferber oldu27 izlenme