Fransa Deniz Kuvvetleri, İstanbul’dan hareket eden HaliçEquality adlı gemiye Güney Amerika açıklarında operasyon düzenledi. Operasyonda 9 ton kokain ele geçirildi. Piyasa değeri 3 milyar doları aşan bu devasa uyuşturucu sevkiyatı, Türkiye’den çıkan gemilere yönelik denetimlerin ne kadar yetersiz olduğunu gözler önüne serdi.
Yakalanan geminin H.B.T. adlı bir Türk armatöre ait olduğu iddia edilirken, olayın ardından Türkiye’nin uluslararası uyuşturucu sevkiyatı güzergahlarındaki konumu yeniden sorgulanmaya başladı.
Türk limanlarından kalkan gemide 9 ton kokain yakalanması TBMM Genel Kurulunda da yankı buldu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, son yıllarda Türkiye çıkışlı gemilerde yakalanan kokain miktarının 9 bin kiloyu bulduğuna dikkati çekerek, "Türkiye kokain ticaretinin merkezi mi oluyor?" sorusunu gündeme taşıdı.
Çömez, “Daha birkaç ay önce İspanyolların Türkiye'den kalkan bir gemiyi yakaladığını, Meclis kürsüsünde ilan ettik. Daha birkaç gün önce aynı şeyin tekrar etmesi, sahibini henüz öğrenemediğimiz, ısrarla sormamıza rağmen sahibinin gizlendiği bu gemiye yüklenmiş olan bu kadar yoğun miktardaki kokainin Fransızlar tarafından yakalanması çok vahim bir durumdur” diye konuştu. Çömez, “Fransızlar son 3 yılda Türkiye'den kalkan 5 gemide toplam 10 ton kokain yakaladı. Biz bunları takip edemeyecek miyiz, üstüne gidemeyecek miyiz?” diyerek hükümetin denetim zafiyetine işaret etti.
Türkiye’ye giren kaynağı belirsiz para akışına da işaret eden Çömez, “Geçtiğimiz günlerde yine burada konuştuk, ele aldık, net hata ve noksan 2023 yılında 25 milyar doları geçmiş; 2024 yılında, geçtiğimiz on ay içerisinde net hata ve noksan miktarı 15 milyar doları geçmiş. Yani Merkez Bankası diyor ki, ‘Bir para var orta yerde ama biz bunu bilmiyoruz; sahibi kim, Türkiye'ye nasıl girmiş?’ Yani gemilerde nelerin taşındığı ortada, dünyada bunlar konuşuluyor, ayan beyan ortada” ifadelerini kullandı.
Çömez, İçişleri ve Ticaret Bakanlıklarına da seslenerek, “Türk limanlarından çıkmış gemiler var, sahiplerini soruyoruz, bu kadar yoğun uyuşturucu ticaretinin yapıldığı yerler var. Bu gemilere bu yükler Türkiye'ye nereden geldi ve nasıl yüklendi?” diye sordu.
AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin bu iddiaları yalanladığını belirterek, olayın iftira olduğunu öne sürdü. Ancak Çömez, bu savunmaya sert tepki göstererek, "Bu geminin Türkiye'yle hiç alakası yok dediniz. Geminin adı Haliç. Peki, geminin ilk kalktığı noktayı biliyor musunuz? Bize diyorsunuz ki, ‘Tanzanya'dan, şuradan buradan kalktı.’ Hayır, geminin kalktığı noktayı ben size söyleyeyim, Filyos, İstanbul'dan kalktı, sahibi de bir Türk. Türk bandıralı değil, onu biz de biliyoruz ama sahibi Türk. Şimdi sizin bu geminin sahibinin kim olduğunu açıklama yükümlülüğünüz var. Kimdir bu geminin sahibi, tanıdık bildik birisi mi, kimdir? Bu Meclisin bunu bilme hakkı var” ifadelerini kullandı.
Nefes
Bayrama-mutlu-giren-yok14 izlenme
Deprem sonrası milyonlar yasta, AKP'lilerin 'keyfi yerinde': Kahkaha attılar!32 izlenme
Kayyum olarak atanan Vali ilk iş odasına Erdoğan portresi astırdı!135 izlenme
Üniversiteden rektöre havuzlu villa25 izlenme
TÜİK yüksek enflasyona çareyi buldu: Sepet yayınlamayı durdurdu!23 izlenme
Valilik İBB’ye Taksim’i yasakladı!31 izlenme
Destek sona eriyor: Doğal gaz faturaları artık 150 lira daha fazla gelecek!24 izlenme
İstanbul Esenler'de 15 yaşındaki kızı taciz eden yabancı uyruklu tacizciyi linçten polis kurtardı!53 izlenme
Erdoğan'a oy veren AKP Kadın Kolları üyesi kadının büyük itirafı: ‘Erdoğan bizi kandırdı. AKP kadın kolları olarak çalıştığıma pişmanım’
AKP'li isimden Atatürk'ü hedef alan skandal paylaşımlar!
Üniversitede skandal: Kanser hastalarının tedavisi geciktirildi
Neden tasfiye edilmeli? Rusya'daki 'Wagner krizi' SADAT'ı yeniden gündeme getirdi