Avrupa Birliği'ne üye yedi ülke, yaptıkları ortak açıklamada, Suriyeli sığınmacıların gönüllü olarak ülkelerine geri dönebilmeleri için Suriye'deki durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Euronews'in aktardığı habere göre Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta ve Polonya, Avrupa Birliği ülkelerine ulaşmaya çalışan Suriyeli mültecilerin durumunun artık "farklı bir şekilde ele alınması" gerektiğini belirtiyor.
Güney Kıbrıs'ta düzenlenen bir toplantıda bir araya gelen söz konusu ülke yetkilileri, her ne kadar tam bir siyasi istikrar sağlanamamış olsa da, Suriye'deki durumun önemli ölçüde iyileştiği konusunda hem fikir.
MÜLTECİ AKINI HIZLANDI
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi son aylarda, özellikle Lübnan'dan küçük botlarla gelen Suriyeli mültecilerin akınına uğramış durumda. Avrupa Birliği, sınır kontrollerini arttırması için haziran ayı başında Lübnan'a 1 milyar euroluk bir yardım paketi hazırlamıştı.
Yedi ülke, AB'nin göçmen akınına karşı Lübnan'a mali yardımları artırması gerektiğini de vurguladı. Ortak açıklamada, “Bir üye devletin sınırlarını ilgilendiren kararlar, göçmen kaçakçılığı yapan suç şebekeleri tarafından değil, ilgili üye devlet tarafından alınmalıdır” denildi.
Güney Kıbrıs İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, Suriye'ye geri dönüşlerin başlangıçta gönüllülük esasına dayalı olacağını, ancak bunun daha sonraki bir aşamada zorunlu geri gönderme politikasına dönüşebileceğini söyledi. AB'yi daha gerçekçi olmaya çağıran bakan, bu politikanın uygulanabilmesi için daha çok şey yapılması gerektiğini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin AB tarafından tanınmadığını kaydetti.
Öte yandan son dönemlerde Lübnan'da mülteci karşıtlığının yayılması üzerine bu ülkeyi terk eden Suriyelilerin sayısı da artıyor. Lübnan hükümeti yetkilileri de, uluslararası topluma Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmelerine yardımcı olmaya çağırıyor.
Lübnan, Türkiye ile birlikte Suriyeli sığınmacıların en yoğun olduğu ülkelerin başında geliyor.
Sözcü
Adnan Oktar'ın hiç yayınlanmamış alem görüntüleri ortaya çıktı!99 izlenme
Diyanet'ten Volkan Konak hakkında suç duyurusu29 izlenme
Mansur Yavaş Erdoğan'ın 'su fiyatları 10 kat arttı' iddiasına verilerle yanıt verdi24 izlenme
'Cumhurbaşkanına hakaret'ten yargılanan Genco Erkal'dan unutulmaz savunma33 izlenme
İnce'den Erdoğan'ın 'gariban' sözüne yanıt 'Gariban olmak şaibeli para sahibi olmaktan iyidir !'2320 izlenme
Sedat Peker'in işaret ettiği Mersin Limanı'nda 'kokain' operasyonu: 3 kişi tutuklandı21 izlenme
Plastik poşet fiyatı ve çevre cezaları belli oldu: İşte 2022 rakamları39 izlenme
İstanbul'da iptal edilen metro ihalesi, sessiz sedasız yine tanıdık isimlere verildi!363 izlenme