ABD Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye'nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye'ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı'ndan bu konuda şikayetçi olan sadece yabancılar değil. Türkiye'deki yerli tıbbı cihaz üreticileri de yaklaşık 16 aydır alacaklarını tahsil edemiyor.
Bıçağın kemiğe dayandığını ve sektörün bu şartlarda ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Daşçı, “Sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklık olmaması için bugüne kadar yıllık, 8 aylık, 9 aylık ödemelerle devam edebiliyorduk. Ancak şu anda 16 aydır herhangi bir ödeme yapılmaması sebebiyle tıkandık” dedi.
Bütün mal varlıklarının bankaların elinde olduğunu kaydeden Daşçı, “Sermayemizin tamamını sağlık hizmetlerinin sunumunu gerçekleştirilmesi için harcadık. 7/24 faaliyete devam ediyoruz. Zaten aksi halde sağlık hizmeti verilemez. Ameliyatlar 24 saat devam ediyor. Bizim elemanlarımız hekimleri asiste ediyor. 24 saat malzeme veriyoruz” diye konuştu.
Devletin bu ay da ödeme yapmaması halinde artık mal veremeyeceklerini anlatan Mustafa Daşçı şöyle konuştu:
“Türkiye'nin yıllık toplam 3.5 milyar dolar tıbbi cihaz gideri var. 16 aylık alacak birikti. Yani yaklaşık 26 milyar lira olduğunu tahmin ediyoruz.
20 milyar alacağımız var deyince, ‘Bu kadar parayı nasıl bu kadar zaman bekletebilmişler. Demek ki çok büyük kâr marjıyla çalışıyorlar” algısı yaratabilir. Oysa Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine ne kadar mal verdiysek, kendi sermayemizin üzerine bir de bütün mal varlıklarımızı ipotek ederek bankalardan finansman kullandık.”
Mustafa Daşçı sözlerini şöyle noktaladı:
“Bana göre önümüzdeki aydan itibaren sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaya başlayacaktır. Eldeki stoklar tükendiğinde bir süre sonra ameliyatlar yapılamaz hale gelecektir.
Bizden indirim yapmamızı, feragat etmemizi bekliyorlar. Bakanlık, tıbbi cihaz sektörüne ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyor. 2017'de yine bir feragat istenmişti. O dönem benim firmam yüzde 15 kârla Kırıkkale Üniversitesi'nin ihalesini almıştım. Yüzde 27 feragatle tahsilat yaptım. Yüzde 12 zarar.
Bakanlığın önünde toplantı yapmayı düşünüyoruz. En kısa zamanda bütün Türkiye'deki üyelerimizi çağıracağım. Sağlık Bakanlığı'nın içinde devletin ve milletin başarısını istemeyen bir grup var. Bu grup bu konuyu çıkmaza sokuyor.
Mal varlıklarına el konulan Dilan Polat, 100 dolardan 5 TL'ye düştü45 izlenme
Sigaraya zam geldi!37 izlenme
Yine adrese teslim kadro! YÖK'ü dinlemediler bile: Tarhana yapmış öğretim görevlisi arıyorlar!9 izlenme
Süleyman Soylu gazetecileri hedef aldı37 izlenme
Ordu’da bir kişi hayatını kaybetti174 izlenme
'Tosuncuk' Mehmet Aydın'dan bomba itiraflar!41 izlenme
Sinan Ateş’in arkadaşı Çağrı Ünel’e yapılan saldırının kamera kayıtlarını eşi Aysu Ünel paylaştı58 izlenme
CHP’li başkan belediyenin borcunu açıkladı25 izlenme
Ayda'nın babası Ufuk Gezgin: Ben de isterim lüks yerlerde yaşayayım ama...
Moskova'da konser salonunu kana bulayan saldırıda korkunç detaylar
Özgür Demirtaş, Erdoğan'ın açıklamasını değerlendirdi: 'Her zaman kötü sonuçlanır'
Ortadoğu uzmanı Hüsnü Mahalli: Saldırılar artarsa en çok zararı Türkiye görür