CENTCOM, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yeni başlatılan saldırılara ilişkin bilgileri paylaştı.
Açıklamada," CENTCOM kuvvetleri, bugün (ABD) doğu yakası yerel saatiyle 17.00'de, Hürmüz Boğazı'ndan serbestçe geçiş yapan sivil denizcilere ve ticari gemilere saldırma kapasitesini zayıflatmayı sürdürmek amacıyla, İran'a yönelik yeni saldırılar başlattı." ifadelerine yer verildi.
CENTCOM'un açıklamasında, bu saldırıların gerçekleştirilmesi talimatının, İran güçlerinden hesap sorulması amacıyla ABD Başkanı Donald Trump tarafından verildiği vurgulandı.
ABD, dün başlattığı saldırılarda, kara ve deniz konuşlu savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve savaş gemilerinden fırlatılan hassas güdümlü mühimmatlarla İran'a ait yaklaşık 140 askeri hedefin imha edildiğini bildirmişti.
Saldırı öncesi ABD Başkanı Trump'tan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Trump, sosyal medya hesabından savaş uçaklarının görselini paylaştı.

ABD’nin saldırı başlattığını açıklamasının ardından İran’ın Bender Abbas, Sirik ve Cask kentleri ile Keşm Adası'nda yeni patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.
İran basınına yansıyan haberlere göre, ülkenin güney bölgelerinde patlama sesleri işitildi.
Sirik ve Bender Abbas'ta 10 patlamanın meydana geldiği belirtildi.
Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Buşehr eyaletinde de patlamaların duyulduğunu açıkladı.
Hürmüzgan Valiliği ise şu ana kadar düzenlenen saldırılarda herhangi bir can kaybının olmadığını bildirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, “Körfez'de yeniden başlayan askeri çatışmalardan, özellikle de İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere yönelik saldırılarından derin endişe duyuyorum.” şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.
Bekayi, ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından, BM’nin internet sayfasında yer alan ve Guterres’in açıklamalarının yer aldığı paylaşımı alıntılayarak, BM’ye tepki gösterdi.
Bekayi, “İran'ı, saldırılara karşı kendisini savunduğu için suçlamak sorumsuzca ve haksızdır. Bu durum bir askeri çatışma değil, ABD ve İsrail’in 28 Şubat'ta başlattığı askeri saldırganlığın devamıdır.” dedi.
Ülkesinin hiçbir yere saldırı düzenlemediğini ileri süren Bekayi, İran’ın Basra Körfezi kıyısındaki ABD üslerine yönelik saldırılarının meşru müdafaa kapsamında olduğunu ve uluslararası hukuka da aykırılık teşkil etmediğini savundu.
BM Genel Sekreteri Guterres, ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nda yeniden başlayan "saldırıların tamamının" durdurulması gerektiğini ifade etmişti.
Söz konusu son gelişmeden rahatsız olduğunu aktaran Guterres, "Körfez'deki ciddi tırmanış ve yeniden başlayan askeri çatışmalardan, özellikle de İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki gemilere yönelik saldırılarından, ABD'nin İran'a yönelik saldırılarından ve İran'ın komşu ülkelerdeki hedeflere yönelik saldırılarından derin endişe duyuyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Sözcü
Son 2,5 yılda açılan dükkânların yüzde 38'i kapandı!74 izlenme
İsrail'den Türkiye'nin ihracat kısıtlama kararına misilleme39 izlenme
"İBB'de işten çıkarılanlar THY'ye alınacak"100 izlenme
10 kişinin hayatını kaybettiği kazadan kurtulanlar konuştu: "Patırtı koptu ona uyandık"34 izlenme
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tutuklandı39 izlenme
AKP içerisinden 2 yeni parti kuruluyor176 izlenme
Cengiz bu kez gözünü Cennet Koyu'na dikti!110 izlenme
154 kişilik liste hazırlanmıştı: Bahçeli'nin sözleri sonrası Meclis'te tartışma çıktı37 izlenme
Cumhur İttifakı’nda büyük çatlak: MHP ve AKP'li isimler birbirine girdi!
Türkiye'nin yarım asırlık süt devi icradan satılık: Milyonlarca lira isteniyor
Adalet Bakan Yardımcısı'na gelen torpil mesajları haberlerine yayın yasağı
Barış Yarkadaş ortaya çıkardı: Sedat Peker’in ardından konuşmuştu, "CİMER’e başvurdum" diyen Mine Tozlu Sineren bakın ne yapmış?