Türkİş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Nisan'da açlık sınırı 32 bin 793'ten 34 bin 587 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 106 bin 817 TL'den 112 bin 661 TL'ye yükseldi.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 34 bin 586,86 TL’ye yükseldi. Böylece açlık sınırı yuvarlamayla 34 bin 587 TL olarak hesaplandı.
Araştırmaya göre, gıda harcamasına ek olarak giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam aylık harcama ise 112 bin 660,80 TL’ye çıktı. Bu tutar yoksulluk sınırının 112 bin 661 TL seviyesine ulaştığını gösterdi.
Türkİş, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyetini de 44 bin 802,03 TL olarak açıkladı.
Raporda, mevcut ekonomik koşullarda birçok hanede gelirin tek bir kişinin kazancıyla sağlandığına dikkat çekilerek, özellikle asgari ücretle geçinen çalışanların temel ihtiyaçları karşılamakta zorlandığı vurgulandı.
Nisan ayında “mutfak enflasyonu” da yükselişini sürdürdü. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 5,47 arttı. Gıda harcamalarındaki yıllık artış yüzde 40, yılın ilk dört ayındaki artış ise yüzde 14,74 olarak hesaplandı.
Açlık ve yoksulluk sınırı verileri belirli bir ücret düzeyini değil, bir hanenin insanca yaşayabilmesi için ihtiyaç duyduğu toplam geliri ifade ediyor. Hesaplamalar dört kişilik bir ailenin bilimsel olarak belirlenmiş beslenme kalıbı temel alınarak yapılıyor.
NEFES
Veli Ağbaba'dan AKP'li Mahir Ünal'a: Sen ne utanmaz bir insansın!89 izlenme
Türk Üniversitelerinde yabancılara kadro garantisi!40 izlenme
Bilirkişiden tartışma yaratan 'kamu yararı' raporu58 izlenme
Kızına devletin aracını tahsis eden rektör bu kez de eşi için bölüm taşıdı31 izlenme
Kemal Bey’in FETÖ karnesi23 izlenme
'128 milyar dolar nerede?' sorusunu bu kez Ramazan davulcusu sordu!111 izlenme
19 Mart sabaha karşı 04.00'te adres kaosu: Emniyet İmamoğlu'nun konutunu tespit edemedi26 izlenme
Erdoğan'ın yayınladığı tasarruf genelgesinin üzerinden 1.5 ay geçti, bakanlık 12.4 milyon TL'ye araç kiraladı!54 izlenme
Çankaya Belediyesi, 4 bine yakın işçinin maaşına 6 bin liralık seyyanen zam yaptı, zammı halay çekerek kutladılar! Belediye Başkanı Taşdelen: "Bundan sonra 6 aylık zamlar verilecek"
Darp edilen Migros işçisine 1 yıl hapis, darp eden özel güvenliğe 1 gün para cezası
Adile Naşit ve Kemal Sunal'a iftiralar yağdıran şarlatandan ikinci açıklama geldi
Nerede bu yangın söndürme uçakları?