Geçen hafta akaryakıtta yapılan ÖTV zammı, pek çok ürünün fiyatlarının artmasına gerekçe olurken, sebze ve meyve piyasası da bundan olumsuz etkilendi. Nakliye giderlerinde neredeyse iki katına çıkan rakamlar, sebzeye meyveye zam olarak geldi. İzmir semt pazarlarına son bir haftada kısmen yansıyan bu zammın, bu haftaki pazarlarda çok daha belirgin bir şekilde olacağı konuşuluyor.
Egede Son Söz'ün haberine göre İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, vatandaşa uygun fiyattan mal satmak istediklerini ancak sürekli çeşitli sebeplerden dolayı artan maliyetler yüzünden çoğu zaman müşterinin hedefinde olduklarını söyledi.
Pazarların, büyükşehirlerin can simidi olduğuna vurgu yapan Erişen, “İnsanlar tezgahtaki ürünlere uzun süre bakıyor, bir kiloya ihtiyacı olduğu halde yarım kilo alıp gidiyor. Biz buna çok üzülüyoruz. Fakat vatandaş, zamları bizim yaptığımıza öyle inanmış ki, onu ikna etmekte zorlanıyoruz. Pahalılığın sebebi bizler değiliz. Tek suçumuz, bu zamların son halkası olmamız. Zamları bizim yaptığımızı düşünen çok insan var.
Oysa markete gitse, pazar fiyatının iki katı para ödüyor, bunu da biliyor ama bize kızıyor haksız yere. Pazarlarda müşterimiz azaldı, çünkü insanlar ceplerinde para olmadığı için AVM’lerden, zincir marketlerden kredi kartıyla alıyor domatesini, sebzesini, meyvesini” diye konuştu.
ÖTV zammından önce Mersin’den mal yükleyip İzmir’e getiren kamyoncuya 25 bin lira öderken, bu sefer kamyoncunun 40 bin lira istediğini anlatan Başkan Erişen, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Antalya’dan aldığımız ürünleri getiren kamyoncuya 15 bin lira veriyorduk, bu sefer 25 bin lira verdik. İzmir Toptancı Hali’nden pazaryerine kasalarımızı 1000 liraya getiren kamyonetçi, bu sefer 2 bin liraya getirdi. Nakliyeci de haklı. Haliyle biz de bu ekstra nakliye giderlerini ürünlerimize yansıtmak durumundayız.
Dolayısıyla Pazar tezgahlarındaki sebze meyve fiyatları artacak. Mesela domates 220 liranın altında olmayacak. Annelerimizin yaptığı salça artık hayal oldu. Önceki sene 10 kasa alan insanlar, geçen sene 5 kasa aldı. Bu yıl bir kasa bile alamayacak, çünkü çok pahalı ve salça yapamayacak. Ödemiş’te patates bitti ve bu hafta patatesin kilosu 20 lira olacak.
Patlıcan, 20 lirayı buldu. 7 liraya kadar düşen karpuzu 10 liradan aşağıya yiyemeyeceğiz. Meyve fiyatları, 515 lira arasında artacak.”
halktv.com.tr
İmamoğlu'na 'garip' bir dava daha: 'Kötü söz sahibine aittir' hakaret sayıldı!25 izlenme
Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı ve Belirtileri24 izlenme
İYİ Parti’de istifalar peş peşe geldi!187 izlenme
Timur Soykan konuştu: "Kimseden korkmuyorum"27 izlenme
Muharrem İnce'den sürpriz408 izlenme
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın kabrini ziyaret etti27 izlenme
İmamoğlu: YSK yarın en doğru kararı verecek ve Türkiye’nin önünü açacaktır67 izlenme
Danıştay, okullarda Atatürk İlke ve İnkılaplarının eksiksiz öğretilmesine karar verdi!39 izlenme
'Her şey çok güzel olacak' diyen öğretmenden savunması istendi!
Hendek faciası davasında mahkeme Yargıtay'a uymadı: Fabrika sahibi Yaşar Coşkun'un tahliyesine aileler isyan etti!
AKP'nin Adıyaman adayının depremzedeler için kullandığı ifadeler yüzünü bile kızartmadı! "İnsan utanır be..."
AKP'nin vergi haracına tepki yağıyor