halkı isyan noktasına getiren akaryakıt zamlarında daha büyüklerin kapıda olduğu ortaya çıktı. Hükümet önümüzdeki yılın bütçesine akaryakıttan gelecek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için 32 milyar 152 milyon lira gelir hedefi koydu. Eşel mobil sistemi nedeniyle şu anda devlet benzin, motorin ve LPG satışlarından 1 kuruş bile ÖTV geliri elde edemiyor.
ÖTV ARTIŞI EN AZ 1 TL
32.1 milyar liralık devasa verginin toplanabilmesi için ya dövizin ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi ya eşel mobilin sona erdirilmesi ya da akaryakıttaki ÖTV'nin en az 1 lira artırılması gerekiyor. Bir sürpriz yaşanır da döviz ve petrol ucuzlarsa zamlardan kurtulduk. Ancak bu olmaz da hükümet 32.1 milyar liralık gelirde ısrar ederse bu, akaryakıta şimdikinden çok daha fazla zam geleceği, tabelalarda çift haneli akaryakıt fiyatlarının kaçınılmaz olacağını gösteriyor.
LPG'YE 1.25 TL ZAM
ÖTV Yasası'na göre, litre başına benzin satışlarından 2 lira 53 kuruş, motorinden 2 lira 5 kuruş ve LPG'den de 1 lira ÖTV kesilmesi gerekiyor. Hükümet geçen yıl aralıkta eşel mobil sistemine geçerek, uluslararası piyasalardan kaynaklı akaryakıta gelecek zamları pompaya yansıtmak yerine bu tutarlardan karşılamaya, böylece vergi gelirinin azalması pahasına akaryakıtın pahalanmamasına karar verdi. Böylece dışarıda petrol fiyatları artsa da, döviz içeride yükselse de akaryakıt fiyatları hep sabit kaldı. Ta ki temmuza kadar.
LPG'deki 1 liralık ÖTV, temmuz başında tamamen sıfırlandı. 2 Temmuz'dan itibaren Maliye LPG satışlarından 1 kuruş bile ÖTV geliri elde edemez hale geldi. ÖTV sıfırlandığı için LPG'ye gelen her zam pompaya yansıdı. O günden bugüne LPG'nin satış fiyatına 1 lira 25 kuruş zam geldi.
HER ÜRÜNE ZAM GELECEK
16 Ekim itibarıyla artık bütçeye akaryakıt satışlarından 1 kuruş bile ÖTV girmiyor. Hükümet gelecek yıl için 32.1 milyar liralık akaryakıt ÖTV gelirini ya eşel mobil sistemini sonlandırarak ya da ÖTV'ye en az 1 lira zam yaparak sağlayabilecek. Eşel mobil sona ererse benzine bugünden itibaren otomatik olarak KDV dahil 2.98 lira, motorine 2.42 lira ve LPG'ye 1.18 lira zam gelecek. Benzin 10.9, motorin 10.6, LPG 7.36 liraya çıkacak. 1 liralık ÖTV artışıyla yetinilirse zamlı fiyatlar daha aşağıda olacak. Sonuçta akaryakıta kur ve petrol fiyatlarının yanı sıra bir de ÖTV zammı gelirse iğneden ipliğe her ürüne adeta zam yağacak.
MOTORİNE 87, BENZİNE 14 KURUŞ ZAM
Eşel mobilin etkisiz kalmasıyla birlikte motorindeki 2 lira 5 kuruşluk ÖTV 7 Ekim'de, benzindeki 2 lira 53 kuruşluk ÖTV de 16 Ekim'de bitti. Pompa fiyatları savunmasız kalınca, o günden bu yana motorine 87 kuruş, benzine de 14 kuruş zam geldi.
https://www.krttv.com.tr/gundem/akaryakitayinezamyagacakh97601.html
Sıla bebeğin cenazesinde imam, cemaat yerine Sıla bebekten helallik istedi: "Güzel yavrumuz Sıla ne olur bizi affet, seni koruyamadık"29 izlenme
MHP'li Yüksel AKP'ye isyan ederek istifa etti! "AKP ne yaparsa yapsın sesimizi çıkartmayacak mıyız?"67 izlenme
FETÖ'cü isim Türk subaylarına kurulan kumpası itiraf etti!263 izlenme
Mahkemeden jet hızıyla "Bilal" sansürü: Yolsuzluk soruşturmasını yayınlayan 93 siteye erişim engeli!36 izlenme
Bu vatan uğruna hepsi mücadele etti! Gaziler arasında ayrım olur mu?110 izlenme
25 milyar liralık zarar ve çocuk yemeği! Kaynak gerçekten yok mu?24 izlenme
Yenidoğan davasında aileler konuşuyor: 'Bebeğimin ölüsünü bisküvi kutusunda verdiler'17 izlenme
Barış Yarkadaş, Albayrak istifasının perde arkasındaki iddiaları sıraladı49 izlenme
Görüntüler büyük tepki çekmişti, Rana Batı konuştu: “Ceza kesmek için beni beklediler”
Millet İttifakı yüzde 42’den 51’e çıktı, Cumhur İttifakı 42’den 34’e geriledi!
Oy çokluğuyla kabul edildi: Edirne'de suya yüzde 30 zam
Rusya'da şeker izdihamı! Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ülkede paniğe yol açtı!