ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı savaş, petrol fiyatlarıyla birlikte akaryakıt fiyatlarını da yükseltmeye devam ediyor.
Motorinin litre fiyatına gece yarısı 5,15 TL daha zam gelirken, kalan 58 kuruş ÖTV de sıfırlanmış oldu. Böylece Ekim 2021 sonrası yaklaşık 4,5 yıllık dönemin ardından motorinde ÖTV sıfırlandı.
5 Mart'ta başlayan eşel mobil sisteminde iki haftada toplam 27,20 TL'lik zammın 16,68 TL'si vergiden karşılanırken, 10,52 TL'si pompaya yansıdı.
İstanbul'da yılbaşında 54,37 TL, savaş öncesinde 60,33 TL olan motorinin litre fiyatı, bugün itibarıyla 71,10 TL'ye ulaştı. Eşel mobil olmasaydı, motorinin litre fiyatı bugün 87,78 TL olacaktı.
Petrol fiyatlarında yüksek seyrin devam etmesi durumunda, motorine bayram sonrasında yeni zamların gelebilir. ÖTV sıfırlandığı için de zamların tamamı, eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa, pompa fiyatına yansıyacak.
Akaryakıtta yüzde 20 oranında KDV uygulanıyor. Muhalefetten, bu KDV'nin de eşel mobile dahil edilmesi yönünde talep gelmişti ancak hükümet henüz bu yönde bir adım atmadı.
Petroldeki artışa rağmen, Türkiye için de gösterge olan uluslararası benzin fiyatlarındaki artış sınırlı kaldı.
Benzinde bugün itibarıyla 6,18 TL'lik ÖTV bulunuyor. KDV de dahil edildiğinde vergiden düşülebilecek 7,42 TL'lik alan bulunuyor. Eşel mobil öncesinde benzindeki ÖTV 14,83 TL idi. Şu ana kadar benzinde 17,80 TL'lik vergi alanının 10,37 TL'si kullanıldı. Pompa fiyatına eşel mobil döneminde 3,45 TL zam yapıldı.
İstanbul'da yılbaşında 53,04 TL, savaş öncesinde 57,22 TL olan benzinin litre fiyatı, bugün itibarıyla 62,02 TL'ye ulaştı. Eşel mobil olmasaydı, benzinin litre fiyatı bugün 72,39 TL olacaktı.
NEFES
Kumanda Katar’ın eline geçer!120 izlenme
Ece Gürel'in yaşam mücadelesi sürüyor: Kalbi durdu, doktorlar hayata döndürdü244 izlenme
Alkış öğretmenlere, ayıp MEB’e! Öğretmenler paspasla okul temizledi24 izlenme
Türkiye'nin 81 ilinde milyonlarca elektrik sayacı tek tek değişecek18 izlenme
İhale AKP'li isme: Antalya Şehir Hastanesi'nin çevresi kendisinden pahalı67 izlenme
Bu gerekçeyle ülkedeki herkes tutuklanabilir! Yoksulluğu gündeme getirmek suç sayıldı!86 izlenme
Millet Bahçesi’nin yerinde yeller esiyor!45 izlenme
Güne Yine Akaryakıt Zamlarıyla Başladık! Motorine Tam 1 Lira 29 Kuruş zam geldi!43 izlenme
İnce, seçim gecesi neden gelmediğini ilk kez şöyle açıkladı: Ben genel merkeze gitseydim 1 milyon kişi CHP genel merkezini yakardı.
YSK İstanbul seçimlerini iptal etti, ünlü isimler sosyal medyadan tepki gösterdi
Ünlü Türk şirketi Araplara satıldı
Doğalgaz ve akaryakıta zam üstüne zam gelirken kaynaklar bakın nereye akacak!