AKP Grubu'na katılan Adalet Bakanı Akın Gürlek'e, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İBB Davası'nın canlı yayınlanmasına ilişkin çağrısını yinelemesi soruldu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İBB davasının TRT’de canlı yayınlanması için kanun değişikliği gerektiğini ifade etti.
Gürlek, yanıtında Silivri'de üç gündür devam eden duruşmada yaşanan tartışmalara değindi.
Gürlek, mahkeme heyetinin tecrübesine ilişkin olarak "Mahkeme heyeti başkanı birinci sınıfa ayrılmış ağır ceza başkanıdır, kıdem konusunda sorun yoktur" dedi.
Adalet Bakanı, şunları söyledi:
- Şu an mevzuatımızda canlı yayınlamasına imkan yok ama kanun değişirse meclis bu konuda takdir verirse canlı yayınlanabilir. O konuda zaten şu an yargılama süreci devam ediyor. 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
- Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Burada siyasi şov yapılamaz. Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır. Burada şahısların statüleri, görevleri önemli değildir. Herkes sanık statüsündedir. Hukuki olarak sanık tabiri bu yüzden kullanılır. Mahkeme salonlarında hakim savcı hitap ederken Sanık Ali, Sanık Mehmet, Sanık Ekrem diye hitap eder. Belediye başkanım, Sayın müdürüm, bilmem ne diye hitap etmez.
- Bunu ayrıştırmamız lazım. Burada 100, anayasamızın 138. maddesine göre mahkemeler Türk milleti adına yargılama yapar. Yargılama sürecinde kimse mahkemelere telkin, talimat, emir veremez. Bunun altını çizmek gerekiyor. Kesinlikle burada selamlama konuşması yapmak yoktur. Usul vardır.
- Usule göre her sanığın ne zaman savunma yapacağı mahkeme tarafından belirlenmiştir. Oradaki şahıs, sanık Ekrem İmamoğlu da mahkeme tarafından belirlenen günde savunmasını yapacaktır.
- Ama burada kesinlikle selamlama konuşması yapmak, gelenlere hoş geldin demek bu değildir, bu yakışmaz. Bizim yargımıza da yakışmaz mahkemenin düzenine de yakışmaz. Mahkemenin düzenine düzenine karar verme yetkisi heyet başkanı mahkeme başkanına aittir. Bunu özellikle altını çizmek istiyorum. Mahkeme salonlarını yıpratmamamız lazım.
- Orada sadece yargılama yapılması gerekir. Orada siyasi şov yapmaya müsaade edilmez. Ben de ağır ceza başkanlığı yaptım. Çok önemli davalara bakmak nasip oldu. Burada kesinlikle hiçbir mahkeme bundan da etkilenmez. Söylemlerden de etkilenmez. Siyasi muhabbetlerden etkilenmez. Mahkeme dosyadaki delillere göre, maddi delillere göre vicdani kanat göre karar verir.
NEFES
Atatürk resimli belediye tabelalarını kıran şüpheli gözaltında!40 izlenme
Doğalgaz faturalarını nasıl düşürebiliriz?28 izlenme
AKP etkinliği kalabalık gözüksün diye bedava dondurma dağıtıldı ama yöneticilerden başka kimse katılmadı!45 izlenme
Giresun’daki sel felaketi sonrası Tarkan’dan AKP’ye zehir zemberek sözler!228 izlenme
Doğal gaz faturalarında yeni dönem: Bu kişilere artık destek verilmeyecek8 izlenme
Tarım Kredi Kooperatifleri AKP'li üst düzey isimlere gelir kapısı oldu!41 izlenme
Öğrencinin kampüsü oligarklara ev oluyor10 izlenme
İstanbul'un virüs haritası 'kırmızı' alarm verdi, AKP'liler umursamadı!84 izlenme
Kılıçdaroğlu, kredi kartı borcu olan yurttaşlara seslendi: '28 Mayıs ağır borçlardan kurtulma ya da borç batağına saplanma referandumudur'
CHP'li Tüm'e 'Cumhurbaşkanına hakaretten' hapis cezası: Önce beraat etti, sonra mahkum oldu!
İmamoğlu'nun Beylikdüzü'ndeki dosyasına takipsizlik veren savcı jet hızıyla sürgün edildi!
Türkiye Karabağ’da ne kazandı? Rusya ile ilişkilerimiz ne olacak?