AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'ye sunulacak ekonomi paketine ilişkin açıklama yaptı.
Pakette yer alan düzenlemeler hakkında bilgi veren Güler şunları söyledi:
Mesken kira gelirlerinde uygulanan (kanunla kurulan SGK'den emekli, dul ve yetim ayılığı alan, maluliyet vatandaşlar hariç olmak üzere) yeniden düzenliyoruz.
Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında beyan edilen gerçek durumu yansıtmazsa kayıtdışılığı caydırmak için oransal bir düzenleme yüzde 25 olarak uygulanan caydırma cezası bir katı olarak değerlendirilecektir. Diğer kurallarda olduğu gibi bir katı cezası vergi usul kanunda yer alan maddeler olduğu gibi bu adımla birlikte emlak beyanlarının gerçek usulüyle yapılmasını istiyoruz.
Noterde sıfır araçların ilk tescil işlemleriyle ve tescil edilmiş araçların ikinci el satış ve devirlerinde noterler tarafından satış ve devir ücreti asgari 1000 TL'den az olmamak üzere binde 2 oranında nispi noter harcı getirmiş bulunuyoruz.
Kuyumculuk, özel sağlık belgesi, kıymetli madenler ve havacılık işletmeleri yıllık harca tabii tutulacak.
Sosyal güvenlik hizmeti doğum hariç borçlanma prim oranını yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarıyoruz.
İmalat dışı sektörlerdeki işverenlere sağlanan 4 puanlık prim teşvikini 2 puana indiriyoruz. Yüzde 5'lik prim desteği imalat sektöründe devam edecek.
Prime esas günlük üst kazanç sınırını 7,5 kattan 9 katına çıkarıyoruz. Sigortalıların emekli aylıklarında daha yüksek maaş alması konusunda haklarını iyileştiriyoruz.
Emlak vergileriyle ilgili çalışıyoruz. Belli bir teknik çalışma tamamlanmadı henüz. Aynı mahalle içinde aynı ilçede farklı değerlendirmeler oluşturacak şekilde emlak vergisine esas olan arsa değerindeki artış oranı ve ikincisi değerden kaynaklı artış oranı. Bunun denge içinde oluşturulması lazım. Belediyelerin gelir kaybına uğramadan hakkaniyetli artış oranı noktasında çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta bu tamamlanmış olduğu takdirde komisyon sürecinde ekleme ihtimalimiz var. Çalışmalar devam ediyor.
Arsa payı, bina değeri artışlarında yüksek artış oranları olduğunu gördük. Belli ölçekte adil, dengeli hale getirmek için çalışıyoruz.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na, kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılmak üzere, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankalardan 31/12/2029 tarihine kadar iç borçlanma yapabilme yetkisi verilecek.
Kanunun 1 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olmasını arzuluyoruz.
UEFA ile Türkiye’de işyeri/kanuni merkezi bulunmayan katılımcı takımlar ve görevli tüzel kişiler, 2026 UEFA Avrupa Ligi Finali, 2027 UEFA Konferans Ligi Finali ve 2032 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonuna ilişkin Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlardan Gelir ve Kurumlar Vergisinden muaf tutulacak.
Sözcü
AKP'li seçmen 'Şimdi hiç borcumuz yok' deyince vatandaş çıldırdı 'Senin Allah belanı versin !'1746 izlenme
İmamoğlu: "Yarın Allah'ın izniyle adalet ve kardeşlik kazanacak"33 izlenme
Hiçbir şey olmasa bile Ali İhsan Yavuz ağzından kaçırdı42 izlenme
Şule Çet cinayetinde skandal karara skandal paylaşım: "Herkese inat hoşbuldum canım"12 izlenme
Fatih Terim'in Seçil Erzan'a yazdığı not ortaya çıktı43 izlenme
Bingöllü vatandaş, milyonların konuşamadıklarını lafını hiç esirgemeden dile getirdi !461 izlenme
Valinin açılışını yaptığı markette ayçiçek yağı 10 günde yüzde 70 zamlandı!43 izlenme
Emeklilere zam yapılıp yapılmayacağını bakan açıkladı33 izlenme
Türkiye’yi sarsacak iddia: Menzil darbe yapacak!
Şort giydiği için saldırıya uğradı! “Sen bunu giyemezsin”
Cinsel istismar skandalı! Kızılay itiraf etti: Hiçbir şekilde affedilemez insanlık dışı olay!
Milyonlar yangınlara havadan müdahale beklerken, OGM'nin Kuzey Makedonya'ya uçak hibe ettiği ortaya çıktı