AKP iktidarlarının yandaşa kıyak, kamu kaynaklarının israfı ve yolsuzluklar ile anılan tartışmalı kamu ihaleleri geçen yıla göre daha da büyüdü. Devlet daha çok ihale verdi, daha çok para harcadı. Kamu İhale Kurumu’nun 2020’nin ilk altı ayına ilişkin Kamu Alımları İzleme Raporu açıklandı.
Bu sonuçlara göre, toplam bedeli 79 milyar 553 milyon 924 bin lira olan, 49 bin 705 ihalenin sözleşmesi imzalandı. 28 bin 238 ihalenin yapıldığı 2019’un aynı dönemine göre bu yılın ilk altı ayında 11 bin 213 daha fazla kamu alımı yapıldı. Sözleşme tutarı da aynı dönemle kıyaslandığında 23 milyar TL daha büyüdü.
4,3 MİLYARLIK DOĞRUDAN TEMİN
Bunun dışında ihale sisteminin en fazla istismar edilen yöntemi olan doğrudan temin yolu ile de 4 milyar 356 bin 289 TL’lik alım yapıldı. 2 milyar 172 bin liralık doğrudan temin yöntemiyle alım yapılan geçen yılın aynı dönemine göre iki katına yakın artış yaşandı. Doğrudan temin alım sayısı 172 bin 107 oldu.
İSTİSNA DA ARTTI
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberin göre, AKP iktidarları döneminde alfabenin son harfine kadar uzayan istisnalar kapsamında yapılan ihalelerin büyüklüğü de 11 milyar 830 milyon 400 bin TL olarak gerçekleşti.
2020 yılı ilk altı ayında sonuç bilgisi Kamu İhale Kurumu’na gönderilen istisna kapsamında gerçekleştirilen alımların adet olarak yüzde 69,11’i mal alımı, yüzde 3,24’ü yapım işi, yüzde 27,49’u hizmet alımı ve yüzde 0,16’sı ise danışmanlık hizmet alımı oldu. Toplam tutarın yüzde 58,01’i mal alımlarına, yüzde 25,41’i yapım işlerine, yüzde 16,53’ü hizmet alımlarına ve yüzde 0,05’i ise danışmanlık hizmet alımlarına harcandı.
Bu yıl geçen yıla göre, istisna kapsamında yapılan alımlara 1 milyar TL daha fazla ödeme yapıldı. Geçen yıl yapılan 6 bin 53 alım bu yılın aynı döneminde 6 bin 113’e yükseldi.
İKTİDAR PAZARLIĞI SEVİYOR
Bu yöntemler dışında Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan tartışmalı pazarlık ile belli istekliler arasında ihale usulünden de vazgeçilmedi.
İhalelerin yüzde 25,53’ü pazarlık usulü ile yüzde 0,16’sı ise belli istekliler arasında ihale usulü ile gerçekleştirildi.
İlk altı ayda 13 milyar 941 milyon liralık 7z in 61 ihale pazarlıkla verildi. 400 milyonluk 43 ihalede de belli istekliler arasında ihale usulü tercih edildi.
http://www.krttv.com.tr/gundem/akpiktidarininrantkapisiolanihalelerdedevartish45402.html
Erdoğan bildiğiniz gibi "Almanya’da Fransa’da kuyruklar, yiyeceklerini bulamıyorlar, Türkiye'de böyle bir sorun yok"28 izlenme
MHP’li başkan şikâyet etti, AKP’li başkan "zimmet ve resmî belgede sahtecilik" suçundan 7 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı!52 izlenme
İstanbul cezalandırılıyor! İmamoğlu dahil 9 belediye başkanı ya tutuklu ya gözaltında13 izlenme
Canan Kaftancıoğlu'ndan 'Kanal İstanbul' tepkisi: İstanbul’a ihanet projesini emin olun yaptırmayacağız86 izlenme
İktidarın Suriye politikasına vatandaş tepkili: "Düşman Esed' oldu. Şimdi yeniden başa döndük"30 izlenme
Terör örgütü FETÖ'nün elebaşı Fethullah Gülen’in son görüntüleri ortaya çıktı! Gözünün altında dikkat çeken morluk29 izlenme
Fark etmeden kendini ele verdi! Paramount Otel'den bu defa Beyaz TV sunucusu çıktı!56 izlenme
Sat sat bitmedi: Sümer Holdinge ait iki marka satışa çıkarıldı17 izlenme
Elon Musk dünya ile iletişimi kesilen Gazze için devrede! Starlink uydularını ücretsiz internet sağlamak için bölgeye gönderiyor
Yediğimiz gıdalara zehir karıştı!
Özgür Özel'den Sosyalist Enternasyonal toplantısında dikkat çeken yorum: 'En büyük mücadelemiz' diyerek açıkladı
İstanbul Üniversitesi İliç'teki maden faciasına ilişkin ön inceleme raporunu açıkladı: 20 milyon 160 bin metreküplük bir kütle kaymış