Çanakkale'nin Lapseki Belediyesi Meclisi, 2016 yılının Aralık ayında yaptığı oturumda, ilçe halkının yedek su ihtiyacını karşılayan su kuyularının kiralama yetkisini oy birliği ile AKP'li belediye başkanı Eyüp Yılmaz'a verdi. Yılmaz, bir süre sonra bu su kaynaklarını geçtiğimiz yıllarda altın ve gümüş işletmeciliği yapmak üzere işletme ruhsatı alan özel bir şirkete kiraladı.
SÖZCÜ
SU İHTİYACI BAŞ GÖSTERİNCE…
Şahinli Köyü'nde faaliyet gösteren şirket, ÇED raporuna göre 8 milyon ton cevher işleyecek ve 1 ton cevherin işletilmesi için ise 4 ton su kullanılacak. Lapseki Belediyesi'nin, ilçenin yedek su kaynaklarını madencilik şirketine kiraya vermesinin ardından ilçede su ihtiyacı baş gösterince belediye çareyi yeni su kaynağı olarak Bayramdere Barajı seçildi. Barajdaki suda arsenikli çıkınca belediye çareyi bu kez arıtma tesisi kurmakta buldu.
SÖZCÜ
“BELEDİYE AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDADIR”
Yaşanan su skandalı ile alakalı açıklamalarda bulunan CHP'li İl Genel Meclis Üyesi Hicri Nalbant, Lapseki Belediyesi'nin bu konuda açıklama yapmak zorunda olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Lapseki Belediyesi'nce, Lapseki halkının yıllardır içme ve kullanma suyu olarak kullandığı kuyular Belediye Meclisi kararıyla şirkete kiralandı. Bu kuyular yaklaşık 30 yıldır kullanılıyordu. Oysaki bu sular yöredeki toprakların, meyvelerin, sebzelerin, ağaçların, kuşların, börtü böceğin hakkı olan sulardır. Vahşi madencilik için kullanılmamalıdır. Bu suyun nereye, ne amaçla verildiği konusunda Lapseki Belediyesi açıklama yapmak zorundadır.”
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz
“ARSENİK DEĞERİ 2 KATI ÜZERİNDE”
İDA Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Bilir Akkuş, ilçe halkının kullandığı bu suyun tahlil edilmesi ve kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek; “Şu anda Lapseki'nin içme ve kullanma suyu Bayramdere Barajı'ndan karşılanmaktadır. Bayramdere Barajı'nda yapılan su tahlillerinde de suda ki arsenik değeri normal olması gereken değeri 2 katı üzerinde çıkmıştır. Bu nedenle de kullanım suyu olarak kullanılması için arıtma tesisi kurulmuştur. Lapseki, Çardak ve köylerde kullanılan suyun kullanılabilirliğine ilişkin tahliller yapılmalı ve halk bilgilendirilmelidir” dedi.
Tedirgin olan ilçe halkı, belediyenin konuyla ilgili açıklama yapmasını beklerken, Lapseki Belediyesi'nin su kuyularını kaça ve ne kadar süreliğine kiraladığı ise öğrenilemedi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/belediyedenbirgaripkiralama2772091/?fbclid=IwAR1ahyVwa1zsVzTeSbHPGRvgayntSe8YWNbzDZZg6_qHJ7APum4DlINnJtc
Esnaf fahiş faturalarını yaktı! 'Birileri gayet güzel ejder meyveleri yerken, birileri 50 bin dolarlık çantalarla gezerken ben burada soğukta oturmaya karşıyım!'55 izlenme
Ünlü ekonomistlerin 500 TL tartışması35 izlenme
Bismillahlı, elhamdülillahlı 'okuma bayramı'286 izlenme
Eski AKP'li vekilden Sedat Peker'e dua38 izlenme
Sağlık Bakanı Koca güncel corona verilerini açıkladı: Toplam vaka sayısı 155.686'ya, can kaybı da 4.308'e yükseldi!69 izlenme
Gülümsememizi ve neşemizi çaldılar!44 izlenme
Erdoğan'ın diplomasındaki şüphe! Ali Mahir Başarır '86 milyon görsün' dedi, Marmara Üniversitesi'nin 'Lisans Diploma Defteri'ni anlattı!36 izlenme
Zirai don tarlaları vurdu, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı çiftçiye kızdı23 izlenme