CHP'li Özgür Karabat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından AKP'li belediyelere, İller Bankası'na aktarılan paralara dikkat çekti.
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3.1 milyar liranın TOKİ, İlbank ve AKP'li belediyelere aktarıldığını paylaştı.
Karabat, bütçe aktarımı konusunda iktidarın AKP'li belediyelere takipsiz şekilde aktarılan paralarla ilgili "AKP’li belediyeler sınırsız borçlanıyorlar. Kendilerine hesap sorulmadığı için borçlarını ödemiyorlar. Yetmiyor, çeşitli bakanlıklar bunlara kaynaklar aktarıyor. Muhalefet belediyelerine ise her türlü zorluk çıkarılıyor" dedi.
Karabat'ın paylaşımları şöyle:
1) Kamu kaynaklarının adil bölüşümü, demokrasi ve ülkenin kalkınması bakımından elzemdir. Ancak AKP, ülkeyi “bendensin/ değilsin” mantığıyla yönettiği için, devasa kamu kaynakları yolsuzluğun ana damarı haline geldi.
2) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2021 Sayıştay raporuna göre, diğer kurumlara yapılan aktarımlar 2 milyar 20 milyon 528 bin TL oldu. Belediyelere 914 milyon 891 bin TL, İller Bankası’na 191 milyon 166 bin TL kaynak aktarıldı.

3) Burada belediyeler seçilirken hangi kriterler göz önünde tutulmuştur? Hepimiz biliyoruz ki 914 milyon liralık kaynak, daha çok AKP’li belediyelere aktarılmıştır. Yolsuzluklar gizlensin diye de Çevre Bakanlığı bu parayı takip etmiyor. Bitmedi...

4) Diğer kurumlar başlığında geçen kurumlar hangileridir? Sayıştay raporunda TOKİ’ye de kaynak aktarıldığı yer alıyor. TOKİ adı neden açık bir şekilde yazılmamıştır? Bir yerde gizlilik çoksa, oradaki vurgun da o kadar büyüktür!
5) Bu paranın nerelere harcandığı bilinmiyor. Bakanlıktan aktarılan kaynak için muhasebeleştirme yapılmadığı gibi, Bakanlık da paranın peşine düşmüyor. Üstelik 2018, 2019 ve 2020 yıllarında da aynı durum söz konusu.
6) AKP’li belediyeler bu paraları alıp ne yapmışlardır? TOKİ, bu kaynağı kullanırken neden Bakanlığa gereken bilgileri vermemiştir? İLBANK bu kaynağı yerel yönetimlere aktarırken muhalefetin belediyelerine ne kadar para vermiştir?
7) TOKİ’nin siyasallaştığının net göstergesini, bu tweet dizisinde sizinle paylaşmıştım. AKP’li belediyelerden borçlarını tahsil etmeyen TOKİ, vatandaşı ise icraya veriyor.
8) Belgeleriyle açıkladığımız bu skandal, kamu kaynaklarından mahrum bırakılan CHP’li belediyelerin kısıtlı imkanlarla ne kadar büyük işler başardığının da kanıtıdır. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazımsızlığı da bundandır!
9) AKP’li belediyeler sınırsız borçlanıyorlar. Kendilerine hesap sorulmadığı için borçlarını ödemiyorlar. Yetmiyor, çeşitli bakanlıklar bunlara kaynaklar aktarıyor. Muhalefet belediyelerine ise her türlü zorluk çıkarılıyor.
10) Aslında 3,1 milyar TL’nin nerelere gittiğini çok iyi biliyoruz. Bu kaynak, ihaleci yandaş şirketlere ve müteahhitlere aktarıldı. Siz kaynakları adil bölüşmüyorsunuz, ama biz adaleti tesis ettiğimizde aktarımları da hakkaniyetli yapacağız. 3 ay kaldı!
halktv.com.tr
Bakan Koca açıkladı: 87.411 yeni vaka tespit edilirken, 264 kişi yaşamını yitirdi, 102.094 kişi sağlığına kavuştu!52 izlenme
İmamoğlu'ndan Ümraniye mitingine çağrı: "Ya hep beraber, ya hiç birimiz"7 izlenme
İlaçları günlerce verilmedi verilen de 2 günlük kaldı!: Esila Ayık'ın hayatı risk altında17 izlenme
Sağlık Bakanı Koca corona tablosunu açıkladı: 27.692 yeni vaka tespit edilirken, 237 kişi hayatını kaybetti, 23.197 kişi sağlığına kavuştu!27 izlenme
İYİ Parti’den sağlık sistemine sert eleştiri "SGK'nın zararı 30 Milyar TL!"124 izlenme
Taksim’deki saldırıdan sağ kurtulan İtalyan turist yaşadıklarını anlattı59 izlenme
CHP Atatürk’e lanet okuyan Demirkan’dan şikâyetçi oldu!42 izlenme
Komisyon 2024 yılı asgari ücret zammını belirlemek için toplandı: Türkiye'de asgari ücret diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında nasıl?29 izlenme
Abdurrahman Dilipak 'AKP'de dip dalga var' dedi isimleri saydı
Açılışı için 8 defa tarih verilen hastane bu sefer açılacak mı?
AVM’de yürüyen genç “Neden yan baktın” denilerek saldırıya uğradı, ağır yaralanan genç, yoğun bakıma alınırken şüpheli serbest bırakıldı!
Siyanürlü katliam CHP’li başkana takıldı!