CHP, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda 20112016 yıllarına ait raporların “eksik bilgibelge ve kamu zararı” tespitlerine rağmen ibra edildiği gerekçesiyle TBMM Başkanlığı’na itirazda bulunarak, raporların Genel Kurul’da görüşülmesini istedi.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından yapılan başvuruda, bilgi ve belge eksiklikleri ve telafi edilmeyen kamu zararlarının varlığına rağmen, KİT’lerin bilanço ve netice hesaplarının denetiminden bahsedilemeyeceğini belirtti.
KİT’lerin bilanço ve netice hesaplarının TBMM KİT Komisyonu tarafından bu gerekçeyle onaylanmaması gerektiğini kaydeden Özel, komisyonun denetim raporlarının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere TBMM Başkanlığı’na sunulmasını istedi.
İtiraz başvurusunda TOKİ’den TCDD ve PTT’ye kadar çok sayıdaki KİT’te yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekildi.
AKP hükümetleri döneminde 70 milyar liranın üzerinde 5 binden fazla ihale gerçekleştiren TOKİ Başkanlığı’na ilişkin şu tespitler yer aldı:
TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin gerçekleştirdiği birçok lüks konut projesinde; satılan bağımsız bölümlere ilişkin tapu harçlarının satış bedeli üzerinden değil de arsa payı üzerinden ödendiği ve bu yolla büyük miktarda kamunun gelir kaybına uğradığı ortaya çıktı.
AKP’nin kamu arsalarını yandaş müteahhitlere düşük bedelle peşkeş çekme üzerine kurulu “kentsel rant vurgunu” modelinde; verdiği arsa karşılığı elde edilecek olan hasılattan alacağı pay dolayısıyla müteahhitlerden alacaklı olan Emlak Konut’un, projelerin başlangıç aşamasında peşin para verip ek daireler satın alınması “level”ine atlandı.
Proje aşamasında yüz milyonlarca nakit kaynak yapılmamış bağımsız bölümlerin peşin para ile satın alınması yoluyla yandaşlara aktarımı sağlandı.
Bu şirket uyguladığı arsa karşılığı gelir ortaklığı modeli ile emlak rantının en yüksek olduğu arsaları kamu yararına değil yüklenici yandaş şirketlerin yararına değerlendirdi. Bir yandan en az yüzde 50 payla vermesi gereken arsaları, yüzde 30–35 gibi paylarla müteahhitlere verİldi. Diğer yandan da, olması gerekenden düşük aldığı kendi payını daha düşürecek şekilde arsa bedelleri düşük belirlendi.
AKP’NİN rant tezgahı haline getirdiği EKGYO’nun Sayıştay’dan kaçırılmasının yolu ise 2013’te yapılan bir halka arz operasyonu ile bulundu. Halka arz sonucunda TOKİ’nin şirketteki hissesi yüzde 49,33’e düşürüldü.
Kamu payı yüzde 50’nin altında düştüğü için şirket KİT Komisyonu’nun denetim alanı dışına çıktı. TOKİ çok değerli arsaları düşük bedellerle denetim dışına çıkarılmış olan iştiraki EKGYO’ya devretmiş; EKGYO da bu arsaları düşük paylar karşılığında çeşitli firmalara vermekle kalmamış bu firmaların inşaat yatırımlarını da finanse etti.
https://www.birgun.net/haberdetay/akpninarsarantitezgahi.html
Türkiye’den yurt dışına çıkan yatırımlarda rekor!18 izlenme
Kopyala-yapıştır 'adalet'136 izlenme
Narin soruşturmasında yenge için ek gözaltı kararı35 izlenme
O cemaate toplu tahliye!239 izlenme
Kocaeli Valisi ve Belediye Başkanı taziye alanından kovuldu: "Hesap vermeniz lazım!"23 izlenme
Hukukçular açıkladı: AKP’nin itirazıyla İmamoğlu mazbata alacak!667 izlenme
Karantinadan kaçmıştı, polis tarafından yakalandı!95 izlenme
Trump'ın isim hakkını almıştı: İnşaat devi Yeşil GYO iflasın eşiğinde18 izlenme
Yoğun bakım doktorundan her bir satırı ibretlik açıklama
Fikri Sağlar'a Süleyman Soylu'ya hakaretten dava açılmıştı, Sedat Peker'den flaş açıklama!
29 Ekim yaklaşırken Atatürk’ün hatırasına bir saldırı daha! Ankara'da Kızılay Meydanı'nda bulunan Güvenpark anıtı ateşe verildi!
'Yenidoğan Çetesi' davasında Fırat Sarı'dan şok savunma: "Ölü doğan bebeği kabul ettim diye suçlanıyorum"