Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınavın yerleştirme sonuçları, eğitim sistemi ve öğrencilerin tercihleri arasındaki uyumsuzluğu gözler önüne serdi. Sınava giren öğrencilerin yalnızca yüzde 18’i merkezi puanla öğrenci alan okullara yerleşti. LGS’de ilk tercihine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 54,7’de kaldı.
İmam hatip ortaokulundan mezun her 10 öğrenciden 4’ü ortaöğretim hayatına imam hatipte devam etmek istemedi. İktidarın büyük yatırım yaptığı mesleki ve teknik Anadolu liseleri ise en düşük doluluk oranına sahip okul türü oldu.
10 ÖĞRENCİDEN 6’SI TERCİH YAPMADI
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, 2022 yılı LGS kapsamında merkezi sınav puanı ile toplam 396 bin 595 öğrenci tercih yaptı. Tercih yapan öğrencilerin 188 bin 875’i tercihleri doğrultusunda sınavlı okullara yerleştirildi. 2022’de merkezi sınava katılan öğrencilerin yüzde 38,4’ünün sınavla öğrenci alan okullara yönelik tercih yaptığı bildirildi.
Okul türlerine göre kontenjan doluluk oranları, öğrencilerin tercih ve yönelimlerini bir kez daha ortaya koydu. Merkezi sınav puanına göre öğrenci alan fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanları yüzde 100 oranında doldu. Anadolu liseleri de yüzde 99,9 doluluk oranı ile tam doluluk oranına yaklaştı. Anadolu imam hatip liselerinin doluluk oranı yüzde 97,1, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde doluluk oranı ise yüzde 94,9 olarak hesaplandı.
ANADOLU VE FEN ÖNE ÇIKTI
Eğitim yatırımları itibarıyla adeta atıl durumda bırakılan fen liselerinin tercih edilme oranı dikkati çekti. Birinci tercihlere en çok yazılan okul yürü fen lisesi oldu. Fen lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi ile mesleki ve teknik Anadolu lisesi olduğu belirtildi.
İMAM HATİPLİ İHL İSTEMEDİ
Merkezi sınav puanına göre yerleşen öğrencilerin ortaokul ve lise türleri arasındaki geçiş oranları ise sistem ile öğrenci tercihleri arasındaki uyumsuzluğu gün yüzüne çıkardı. İmam hatip ortaokulundan mezun olan ve LGS kapsamında liseye yerleşen 35 bin 312 öğrenciden yalnızca yüzde 52,5’i lisede Anadolu imam hatip lisesini tercih etti. Özel ortaokul mezunu öğrencilerin en fazla tercih ettiği okullar ise sırasıyla fen lisesi, Anadolu lisesi ve sosyal bilimler lisesi şeklinde sıralandı.
İBB’ye ait araçların, AKP’li belediyelere çekildiği ortaya çıktı !615 izlenme
Köylü kadının AKP'ye isyanı 'Sana oy attıysak böyle et demedik, zengini zengin ettin, fakiri toprağa gömdün !'2569 izlenme
Türk süt imparatoru sektöre veda etti20 izlenme
AKP, Fahrettin Altun için kadro statüsü uydurdu: ‘Siyasi memur’muş!54 izlenme
Bu nasıl vicdan! Anne 2 yaşındaki bebeğini biberonuna tiner koyarak öldürdü26 izlenme
Mucize ilaç… Çin koronavirüsü dört günde yenen ilacın ismini açıkladı240 izlenme
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan olay açıklama "HES'e güvenerek her şey olmaz"45 izlenme
Savcılık, Bursa’daki usulsüzlükleri araştırmak için Sayıştay başvurusunu şart koştu24 izlenme
'AKP'de Erdoğan döneminin bittiğini düşünenler var'
9 kız öğrencisine ‘cinsel istismarda’ bulunduğu öne sürülen öğretmene 135 yıl hapis istemi
Rezalette son nokta ! İhtiyacı olanlar dururken Suriyelilere yardım gidiyor, hiç utanmadan 'kömür torbası patlak' deyip kabul etmiyorlar !
Eskişehir'de AKP'li adaydan valilik projesiyle seçim propagandası!