TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 19'uncu kez toplandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, sundukları raporun hukuki detaylarına ilişkin bilgi verdi.
Yarın partisinin Meclis Başkanlığı'na sunacağı çalışma hakkında konuşan Şen "Metnimiz bir siyasi tutum belgesi olarak hazırlandı. Olabildiğince komisyonun ismine sadık kalmaya çalışan bir metin. Dokuz ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde komisyon çalışmalarına evrilen süreci ele aldık" dedi.
AKP'li isme göre raporda eve dönüş düzenlemesi de yer alacak.
Raporun beşinci maddesinde tespit ve tescil süreçlerinde her şeyden önce bir eşiğin belirlenmesi gerektiğini vurgulamaya çalıştıklarını anlatan Şen "Bir; örgüt silah bıraksın, her şeyi bitirsin sonra kanun çıksın ya da iki; siz kanun çıkarın onlar da gelirler. Bu ikisinin de olamayacağını biliyoruz. Onun yerine terör örgütünün kendisini feshettiğine dair devletin ilgili birimlerinin somut delillerle ortaya koyduğu yerde 'gerekli kanun düzenlemeleri yapılabilir' demesi halinde Meclis'in kendi iradesiyle isterse bu kanunu çıkartabileceğini belirtmeye çalıştık. Altıncı madde olarak bizim kamu düzenini korumamız gerektiğini biliyoruz. Zira her gün bu işi sabote etmeye çalışan pek çok kişi ve kurumu maalesef görüyoruz. Yedinci maddede hukuki düzlem. Bu bir hukuk metni değil, lakin hukuki bir yönü de olmak zorunda. Genel Kurul bir kanun çıkartmak isterse ona ilham verecek içerikler de bu metinde var" dedi.
Şen, yapılacak düzenlemelere ilişkin şunları kaydetti:
Örgüte yardım ve yataklık yapmıştır, örgüt üyesi değildir. Örgüt kendini feshettiyse o tescil yapıldıktan sonra yardım ve yataklıktan suçlamak da düşer. Hüküm giymişse de aynı şekilde bu suçlar düşer.
Bunlara 5 yıllık adli takip olması şartıyla diye bir ibare koyduk, önerimiz bu şekildedir. Terör faaliyetlerine bulaşmış kişilerin içeride olanlarına ve halihazırda dışarıda yaşamını devam ettirenlere Türkiye'de bulunmaları halinde TCK'nın geçerli olacağı, ancak örgütün kendi varlığına son vermesi sebebiyle kamu vicdanını incitmeyecek cezai indirimler düşünülebilir, bu Meclis'in takdiridir. Kabaca hukuki bölüm böyle.
Topluma kazandırma ve demokratikleşme süreçlerinde bir taraftan kişilerin topluma kazandırılacağı iş, mesleki eğitim bütün kişilere devlet toplumsal destek vermeli, sivil toplum kuruluşları da devreye girmeli. Süreçler demokratikleşme adımlarının daha ileriye götürülmesi şeklinde devam etmelidir. Son maddede ise ekonomik rasyonalite kısmını ele aldık. Neler kaybettiğimizi biliyoruz ancak bir canın yanında bu rakamların hiçbir önemi yoktur. Ülkeye, bölgeye daha geniş anlamda neler yapılabilirin yolunu bulmak gerekir.
NEFES
Narin cinayetinde yeni gelişme: İfadelerde adı geçiyordu, ilk kez gözaltına alındı45 izlenme
1 Mayıs'ta kapalı yollar sebebiyle polis engeliyle karşılaşan baba isyan etti: "Yatalak çocuğum var. 60 tane ilaç içiyor, işe gideceğim. Çocuğum öldüğünde canıma kıyarım!"22 izlenme
BAE Sedat Peker için AKP'ye ne söz verdi! Sedat Peker'i iade etmeye mi hazırlanıyorlar?70 izlenme
Market fiyatları Avrupa’yı solladı14 izlenme
Dünya basını Rusya-Ukrayna krizini nasıl gördü?76 izlenme
İBB 6 aydır alacaklılarına ödeme yapamıyor! 500’dez fazla firma alacaklı…103 izlenme
Depremde hasar aldı! İstanbul Tıp Fakültesi’nde iki bina boşaltıldı: Hastalar tahliye edildi56 izlenme
Kadın cinayetlerini protesto eden üniversite öğrencilerine gözaltı22 izlenme