Geçtiğimiz yıl haziran ayında yürürlüğe giren Alman Vatandaşlık Yasası ile çifte vatandaşlık artık mümkün hale geldi. Ancak yasadaki bu değişikliğe rağmen, Almanya'da yaşayan gurbetçilerin Türk vatandaşlığına geri dönme konusunda isteksiz davrandığı görülüyor.
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, başvuru oranı sadece yüzde 3’te kaldı. Bu düşük oran, AK Parti tarafından hazırlanan bir raporda da yer aldı. Raporda, Almanya’da yükselişe geçen aşırı sağın seçim sonuçlarıyla birlikte Çifte Vatandaşlık Yasası'nı tehdit ettiği vurgulandı.
Başvuru sayısının sınırlı kalmasındaki en önemli faktörlerden biri ise askerlik meselesi. Özellikle askerlik çağındaki gençlerin başvuru oranı oldukça düşük. 2020 yılında çıkarılan bir düzenleme ile yurtdışında doğup süresiz oturum hakkı bulunanlara, üç yıl çalışma şartı aranmaksızın dövizle askerlik imkânı tanınmıştı. Ancak 2025 yılı itibarıyla dövizle askerlik bedelinin 6 bin Euro'ya (yaklaşık 260 bin TL) ulaşması, bu imkânı da büyük ölçüde sınırlıyor.
Ekonomik koşullar göz önüne alındığında, bu tutarın Almanya’daki Türkler için ciddi bir yük oluşturduğu ve vatandaşlıktan feragat etmeye değecek kadar caydırıcı bir unsur haline geldiği ifade ediliyor.

Sözcü
Merkez’i rekor faiz artışına mecbur bırakan 5 etken49 izlenme
Sosyal medyayı ayağa kaldıran olay: Ünlü restoran zincirinde büyük ayrımcılık iddiası21 izlenme
Rekabet Kurulu'ndan Google'a 196 milyon lira ceza!61 izlenme
İlk vaka tartışması! Sağlık Bakan Yardımcısı "Sehven oldu" dedi sonra sildi!75 izlenme
Rusya ve Şam terör örgütü YPG ile anlaştı!228 izlenme
İşte Mansur Yavaş'ın Altılı Masa'ya sunacağı öneri42 izlenme
Kiev Belediye Başkanı: 'Kuşatıldık, sivil halkın tahliyesi artık imkânsız hale geldi'52 izlenme
Aydın'da acele kamulaştırmaya Danıştay vetosu41 izlenme
Süleyman Soylu'dan bir skandal fotoğraf daha! Uyuşturucudan tutuklanan Yeşilay şube başkanı Soylu'yla aynı karede
Sandıkta hileye karşı seferber olunacak
İktidar yandaşı Cem Küçük'ten ihraç edilen Teğmenler'le ilgili skandal sözler! "Bana göre hepsi ihraç edilmeliydi, bu bir cunta girişimidir”
‘İmamoğlu’nun Jeti’ iddiası yalan çıkmıştı! Sahibi AKP’li çıkan şirket sitesini kapattı!