Küresel döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatilitenin etkisiyle yılın ilk yarısında altına olan talep artarken, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü 180 tonu, değeri ise 33 milyar lirayı aşarak rekor tazeledi.
Altına olan talebin artmasında, ABD ile Çin arasındaki ticari gerilim, döviz kurları ile tahvil faizlerindeki yükseliş, jeopolitik riskler ve gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarındaki normalleşme adımlarının hızlanması gibi nedenler etkili oldu.
Bu dönemde yurt içinde gram altının fiyatı yıla başladığı 158,8 lira seviyelerinden yükselişe geçerek haziran ayını 184,7 liradan tamamladı. Böylece geçen 6 aylık süreçte gram altın yüzde 16,3 değerlendi. Söz konusu gelişmelerin etkisiyle yıl başından bu yana rekor üstüne rekor kıran bankalardaki altın hesapları, hem değer hem de miktar bazında tarihi zirvesini yeniledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalardaki altın hesapları yılın ilk yarısında 2017 sonuna kıyasla 9 milyar 195 lira artarak 33 milyar 298 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu rakamın 32 milyar 578 milyon lirası yurt içi, 720 milyon lirası ise yurt dışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu. Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı 2017 sonunda 24 milyar 103 milyon lira seviyesinde bulunuyordu.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altının kilogramı haziran ayının son işlem gününü 184 bin 130 liradan tamamlamıştı. Buna göre bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünün haziran sonunda 180,8 ton düzeyinde gerçekleştiği hesaplandı.
Yapılan hesaplamalara göre, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü, 2017 sonunda 153,6 ton seviyesinde bulunuyordu. Bu da kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünde son altı ayda 27,3 tonluk artış gerçekleştiğine işaret etti. Böylece altın hesaplarında yeni zirve değer bazında 33,3 milyar lira, miktar bazında ise 180,8 ton oldu.
AA
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altinhesaplarirekoradoymuyor2558420/
FETO’nün yanından Beştepe Sarayı’na26 izlenme
Özel'den Erdoğan'a: "Benimle kavga etmek istiyor"32 izlenme
Gözaltına alınan Zeydan Karalar'dan ilk görüntü: "Etkili basın, etkili siyasetçi kim varsa susturacaklar"34 izlenme
Türkiye’nin otoriter rejimler ligine düşmesine 5 ülke kaldı!44 izlenme
Gıda fiyatları bir yılda yüzde 92,2 arttı38 izlenme
Ülkenin durumu anlatılırken AKP'yi savunan kadına başörtülü kadından cevap! 'Senin mutlaka çıkarın var. O yüzden AKP'yi savunuyorsun'39 izlenme
AKP'nin gizli planını açıklayıp baskın seçim için tarih verdi12 izlenme
Marmara Üniversitesi’nden Erdoğan’ın diploması hakkında açıklama57 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 5.955 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.342.028’e, can kaybı da 48.879’a ulaştı!
Ahmet Şık’tan şok iddia: İşi dijital yazılımla bitirdiler!
Havuz Manipülasyonu! Afrin diye yayınladıkları görüntüler bakın ne çıktı?
Konya’nın mobilya devi iflas bayrağını çekti! Alacaklılar kapıda!