Ankara'da Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları ileri sürülen 777 kişi ve eyleme katılan siyasi partiler ile kurumlar hakkında 12 yıl sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan ek soruşturma sonuçlandı. Başsavcılık, 23 kişinin daha önce yargılanması, 3 kişinin eyleme katılıp katılmadıklarını tespit edilememesi, bir kişi hakkında mağdurun şikayetçi olmaması, 8 kişinin hayatını kaybetmesi ve 742 kişi hakkında zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Mart 2013'te İstanbul'da başlayan Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek için Ankara’da 31 Mart’ta başlayan eylemlere katıldıkları ileri sürülen 777 kişi ile birlikte yine eyleme katılan siyasi partiler ve kurumlar hakkında 12 yıl aradan sonra soruşturma başlattı.
Soruşturma başlatılmasına gerekçe olarak "kitlesel boyut kazanan eylemler nedeni ile eylemler sonucunda çok sayıda kanuna aykırı gösteri düzenlendiği, bu gösterilerde göstericilerin uyguladıkları şiddet nedeniyle çok sayıda kamu görevlisi ve sivil şahsın yaralandığı, gösterilere katılanların çok sayıda iş yerleri ve araçlara zarar verdikleri, yollarda barikatlar kurarak ulaşımı engelledikleri, kamu düzenini ihlal ettikleri gibi kamu güvenliğine de önemli ölçüde zarar verdiklerinin tespit edilmesi" gösterildi.
Eyleme katılan kişilere "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama", "taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma", "kamu malına zarar verme", "toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri aletler taşıyarak veya kendilerini tanınmayacak hale getirerek katılma", "görevi yaptırmamak için direnme", "kasten yangın çıkarma", "devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama", "Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama", "halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içindeki eşya hakkında hırsızlık", "mala zarar verme" , "kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "cumhurbaşkanına hakaret", "hakaret", "iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" gibi suçlar isnat edildi.
Soruşturma sonucunda 23 kişi hakkında atılı eylemler nedeniyle yargılandıkları ve bu yüzden tekrar kamu davası açılamayacağı belirtildi.
Öte yandan, bir kişi hakkında mağdurun şikayetçi olmaması, 3 kişi hakkında eyleme fiilen katılıp katılmadıklarının tespit edilememesi, 8 kişi hakkında da hayatını kaybetmeleri gerekçeleriyle takipsizlik kararı verildi.
Geri kalan 742 kişi hakkında da üzerine atılı suçlar yönünden eylemlerin 2013 yılında gerçekleşmesi nedeniyle zaman aşımı hükümlerinin uygulanması gerektiği ifade edilerek kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.
Nefes
Yerel seçimler yaklaşırken, AKP'li belediyelerden tanıdık şirketlere art arda kıyak ihaleler: Bu da 1.5 milyonluk tatlı ve börek ihalesi40 izlenme
ABD'deki Türk, Teksas krizini basit şekilde anlattı: 'Düşünün sınırlarınızdan kaçak geçişler oluyor, Bakanlık göz yumuyor ama Van Valisi dikenli tel çekip izin vermiyor'38 izlenme
Müezzinden 50 milyon liralık vurgun!45 izlenme
Rus birlikleri Kremennaya yakınlarında Ukrayna ordusuna ait bir konvoyu vurdu.41 izlenme
İmamoğlu'ndan siyasi yasak talebine ilk tepki: "Masabaşı oyunlarıyla ayakta kalacağını sanıyor"36 izlenme
Suç arsızı! Mattia Ahmet Minguzzi'nin katili cinayeti arkadaşlarına gülerek anlatmış!97 izlenme
Kazım Cengiz'in planı tıkır tıkır işliyor1098 izlenme
Ayhan Bora Kaplan'dan mahkeme başkanına: "Efendim bir tanem?"53 izlenme
Sevgililer öpüştü diye metrobüste olay çıktı! ‘Ahlak bekçisiyim ben, Avrupalı değilim’
Bakan Nebati SADAT'ın 'Başkent İstanbul resmi dil Arapça' projesinde konuşma yapıp ödül almış!
Mehmet Özhaseki, bakanlıktan istifa etti
Kılıçdaroğlu’nun İstanbul mitinginin tarihi değişti