Son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla artan akaryakıt fiyatlarına temmuz ayı başında büyük bir zam daha gelecek.
16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti.
Asgari ücrete ve dolayısıyla da tüm ücretlere "enflasyonu artırır" gerekçesiyle ara zam yapılmamasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, dolaylı vergi ve harçlara yüksek oranlı zam yapmaktan vazgeçmiyor.
2024 yılının OcakMayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak.
2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak.
Bu oranda ÜFE artışı olursa da, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak.
Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.
Bugün itibarıyla benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul'da 40,30 TL, Ankara'da 41,28 TL, İzmir'de 41,54 TL seviyesinde bulunuyor.
Motorinin litre fiyatı ise yaklaşık olarak İstanbul'da 40,67 TL, Ankara'da 41,68 TL, İzmir'de 42,07 TL seviyesinde bulunuyor.
Zam oranı son bir yılda benzinde yüzde 67, motorinde yüzde 83 oldu.
Fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösteriyor.
Sözcü
Mansur Yavaş’tan YSK’ya belgeli cevap!1593 izlenme
Erk Acarer: "Sedat Peker yüksek dozda ilaç kullanıyor. Çok öfkeli"52 izlenme
Atatürk heykeline çirkin saldırıda yeni gelişme112 izlenme
Adnan Oktar da Gülen hayranı çıktı ! 'Çok muhterem bir insan, KAHTANİ (mehdinin yardımcısı) olabilir'1150 izlenme
Almanya, Türkleri jet hızıyla gönderiyor15 izlenme
Yoksul ucuzluk kuyruğunda, Et ve Süt Kurumu kârda: "Genel müdür şirket kurmasın da ne yapsın?"10 izlenme
AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki’den deprem açıklaması: "Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi"54 izlenme
AFAD'dan İstanbullulara uyarı: Yarın sabah etkili olacak yağışlar nedeniyle hortum, sel vb. olumsuz durumlara karşı dikkatli olunması çağrısı yaptı!29 izlenme
Edirne’deki okulda tedbirsizlik iddiası! Öğretmen apar topar götürüldü!
Gazze sınırında gazetecilerin bulunduğu yere füze düştü, iki Türk gazeteci yaralandı
İSPARK’ın kârını soran CHP’li Barış Yarkadaş’a hapis istemi!
Almanya'da yaşayıp Sosyal Demokratlara oy atan, tüm sosyal haklardan yararlanan ama AKP'ye oy atanları mükemmel anlatmış !