Youthall tarafından yapılan araştırma, ağır ekonomik koşulların gençlerin yaşam standartlarını düşürdüğünü ortaya koydu. Mezunların %76.7’si ailesiyle birlikte yaşarken, gençlerin büyük çoğunluğu haftalık 1.000 TL’yi aşmayan bir bütçeyle geçinmeye çalışıyor.
Gençlerin beklentilerini ve ekonomik durumlarını mercek altına alan “Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması”, Türkiye’deki gençlerin içinde bulunduğu ekonomik zorlukları ortaya çıkardı. Yıldan yıla artan hayat pahalılığı ve eğitim enflasyonu, gençleri hem üniversite hem de mezuniyet sonrası dönemde büyük bir geçim mücadelesine itiyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, geçim sıkıntısı yaşayan genç bireyler aile evinden ayrılamıyor. 2024’te ailesiyle yaşayan mezun oranı %69,7 iken, bu oran 2025’te %76,7’ye ulaştı. Öğrencilerde ise bu oran %40,5’ten %44,2’ye yükseldi.
Ekonomim’in haberine göre araştırmada gençlerin büyük bölümü Türkiye için çok yetersiz miktarlarla yaşamaya çalışıyor. 750 TL ile 1.000 TL arasındaki bir bütçeyle geçinmeye çalışan gençlerin oranı %17.5 seviyesindeyken, her beş öğrenciden biri haftalık 1.000 TL ve altı gibi son derece düşük bir gelirle hayata tutunmaya çalışıyor.
İş arayan mezunların %50.8’i ise aylık 4.000 TL ve altı bir gelirle geçinmeye çalışıyor. Bu gençlerin büyük kısmı ailesinden düzenli olarak maddi destek almak zorunda kalıyor.
Ekonomik zorluklar, gençlerin geleceğe dair umutlarını da azaltıyor. Öğrencilerin sadece %41.8’i iş bulabileceğini düşünürken, bu oran 2024’te %61.5 seviyesindeydi. Ayrıca, ekonomik belirsizlikler nedeniyle her üç mezundan biri işini kaybetme korkusu yaşıyor.
Araştırmanın sonuçları, ekonomi sebebiyle geçinemeyen gençlerin psikolojisinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Öğrencilerin %42.6’sı kendisini mutlu olarak tanımlarken, bu oran mezunlarda %25.8’e düşüyor. Mutsuzların oranı ise mezunlarda %28.3 ile öğrencilerin iki katına yaklaşıyor. Mezunların %49.1’inin geleceğe dair kaygılı olduğu aktarılıyor.
Yandaş Abdurrahman Dilipak'tan canlı yayında FETÖ itirafı 'Siyasi ayağı AKP’dir !'221 izlenme
İYİ Parti'den çok konuşulacak video! 'Zampiyonlar Ligi'38 izlenme
AKP’li belediye ‘zorla bağış’ topladı iddiası!43 izlenme
Akaryakıta bir zam daha geliyor27 izlenme
Ahmet Özer'e tahliye10 izlenme
“17-25 Aralık Araştırma Komisyonu’ndaki belgeler yakıldı!”475 izlenme
AKP'li vekilden asgari ücretle ilgili skandal sözler! "Eleştiren insanlar cep telefonlarını 6 ayda bir değiştiriyorlar"91 izlenme
Türkiye'de havaalanında anons sisteminden artık Kuran dinletiyorlar !2931 izlenme
RTÜK’ün 25 tuvalet ve 3 duş için harcayacağı para dudak uçuklattı!
Sadi Konuk Hastanesi doktoru Selçuk Köse coronavirüs nedeniyle yoğun bakımda
‘Laz inadı virüs yayıyor’ diyen Prof. Enginyurt'un AKP kongresine katıldığı ortaya çıktı!
Enerji Uzmanı Necdet Pamir'den çok kritik uyarı geldi! "Türkiye savaşa boş depoyla yakalandı"