Türk vatandaşları son zamanlarda Schengen vizesiyle ilgili büyük sorunlar yaşarken, Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile Avrupa Parlamentosu dijital vizeyle ilgili bir karar aldı. Üzerinde uzlaşılan yeni yasa tasarısına göre Schengen vizeleri dijital hale dönüştürülecek ve başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Söz konusu dönüşümle vize başvurularının hızlanması ve kolaylaşması hedefleniyor.
AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu dijital vize yolunda önemli bir adım attı. Üzerinde anlaşılan tasarıya göre, yeni yasa yürürlüğe girdiğinde izeler artık pasaportlara yapıştırılmayacak, 2 boyutlu barkod olarak internet üzerinden gönderilecek. Vizeler mobil cihazlara indirilebilecek. Vize başvurusu yapanlar, internet üzerinden birçok dilde vize talebinde bulunabilecek.
Yeni sistemle başvurular tek bir internet platformu üzerinden işlenecek. Gerekli evraklar, bu platform üzerinden yüklenecek, vize ücreti de buradan yatırılabilecek. Başvuru sahiplerine çoklu ülke ziyareti yapmak istediklerinde başvuruyu hangi ülkenin aldığı bildirilecek. Sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleri ve veri tabanlarıyla uyumlu çalışacak.
Schengen ülkelerinin konsolosluklarına sadece ilk kez vize başvurusu yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni pasaport alanlar fiziken gitmek zorunda kalacak. Schengen vizesinin dijitalleşmesiyle maliyetlerin düşmesi, vize başvurularının hızlanması ve kolaylaşması hedefleniyor. AB, aynı zamanda bu sayede Schengen bölgesinin güvenliğini artırmayı amaçlıyor.
Yasa tasarısı, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylanmasından sonra AB'nin resmi gazetesinde yayımlanacak, yayımlanmasından 20 gün sonra da yürürlüğe girecek.
karar.com
Asgari ücrette 30.000 TL hayal değil28 izlenme
Yavuz Selim Demirağ: "Sinan Ateş’i vuran tetikçi özel şarjör kullandı"47 izlenme
Öğrenciler sordu, Ekrem İmamoğlu yanıtladı88 izlenme
Dün terörist diye hedef alan yandaşlar, bugün Kılıçdaroğlu propagandası yapıyorlar11 izlenme
ABD’den Türk şirketlerine yaptırım kararı!164 izlenme
YSK kararını verdi: CHP Kongreleri yapılacak!17 izlenme
Ayasofya’nın eski imamından skandal sözler! "Allah karla çarpar"49 izlenme
Türk kot şirketi iflas etti: İşçiler Kurban Bayramı öncesi işsiz kaldı37 izlenme
Nusaybin'de taşınmalar başladı: Çocuklarımız ağlıyor, çok korkuyorlar...
Afyonkarahisar Valiliğine atanan Kübra Güran Yiğitbaşı, Türkiye’nin ilk başörtülü valisi oldu
Vatandaştan bağış toplayan Saray 14 yeni araç için ihale ilanı verdi!
Süleyman Soylu öğretmeni hedef göstermişti: 'Can güvenliğim yok'