Körüklü çizme ustası İzzet Erkaç, ürettiği el emeği çizmelerini yurdun dört bir yanına gönderiyor. Erkaç, son olarak ise İzmir Dikili’den müşterisinin isteği üzerine Osmanlı’nın son ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen, ancak körüklü olmayan çizmenin benzerini tasarladı.
1 haftalık çizimlerden sonra yapımına başladığı çizmeyi 1 ayda tamamlayan Erkaç, Dikili’deki müzede sergileyecek müşterisine gönderdi. Bir örneğini de kendisi için yapan Erkaç, benzerini tasarladığı çizmeyi, 1920’li yıllarda başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere dönemin önemli isimlerinin giydiğini söyledi.
BİN LİRAYA SATIYOR
Çizmeyi bin liraya mal ettiğini belirten Erkaç, şöyle konuştu:
* Normalde körüklü çizme üretiyorum, ancak sipariş üzerine benzerini yaptığım bu asırlık çizme körüklü değil. Çizmenin maddi değerinden çok tarihi ve kültürel değeri daha büyük. Bu açıdan bakıldığında paha biçilemez oluyor.
* Müşterim, yapmamı istediği çizmenin Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönem giydiği bir model olduğunu söyledi. Kendi elimde böyle bir çizme modeli yoktu. Körüklü çizme yapımı dalında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türk sanatkarı olduğum için bunu yapmam gerektiğini düşündüm. Siparişi kabul ettim.
* 1 haftada çizimlerini tamamlayarak, tasarladım. 1 aylık çalışmayla da çizmeyi yapıp, teslim ettim. Benim için bu çizmeyi yapmak çok zor oldu.
* Osmanlı döneminin sonları ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen bir çizme modeli bu. 1920’li yıllardan sonra da giyilmeyen ve görülmeyen bir modeli tekrar gün yüzüne çıkardım. (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasamhaberleri/aydinliustaataturkuncizmesiniyapti/
Vatandaşın düştüğü durum bu: Artık marketlerin çöpe attığı tarihi geçmiş ürünleri toplayarak götürüyorlar44 izlenme
Cübbeli Ahmet çark etti! "Ben, 'Cemaatler ve tarikatlar silahlanıyor' demedim"141 izlenme
Canan Kaftancıoğlu'na destek tweeti atan eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un rütbeleri söküldü!64 izlenme
CHP'li Öztunç: Erdoğan Türkiye'yi parsel parsel satıyor102 izlenme
Gazeteciye, 'IŞİD Ankara'da kız çocuğu sattı' haberinin ardından tehdit telefonu!196 izlenme
ABD’ye kaçak olarak giden Türk vatandaşlarının sınırdan geçme anını çektikleri video sosyal medyada gündem oldu!58 izlenme
Vatandaşın fatura isyanı 'Cumhurbaşkanı asgari ücrete değil, doğalgaz faturasına jest yapmış !'224 izlenme
Erdoğan, Yeniden Refah Partisi ile ilgili sorusunu beğenmediği A Haber muhabirini fırçaladı! ‘Rüya kendine gel’45 izlenme
Halk pazarında fiyatlar uçtu, vatandaşlar etikete bakakaldı!
Hastane yapılacaktı, parsel parsel satıyorlar!
Cumhuriyet karşıtı imamın 520 euroluk (10 bin 585 TL) atkı taktığı ortaya çıktı! Nereden geliyor bu değirmenin suyu?
CHP'den 'şarbonlu gemi' hakkında çarpıcı iddia!