AzerbaycanErmenistan hattında Dağlık Karabağ üzerinden pazar günü başlayan gerilim tüm hızıyla sürüyor. Taraflardan açıklamalar da birbiri ardına geliyor.
Türkiye’nin bölgeye paralı asker gönderdiğini iddia eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bu kez de Türk ordusunun Dağlık Karabağ’da doğrudan Azeri güçlerine öncülük ettiğini belirterek, “bir kez daha soykırım yolunda gitmekle” suçladı.
‘2016’DAN DAHA CİDDİ’
Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Paşinyan, “Durum 2016 yılında yaşanan çatışmalardan çok daha ciddi. Bunu 1915’teki 1.5 milyondan fazla Ermeni’nin katledildiği durumla kıyaslamak uygun olabilir. Geçmişi inkâr eden Türkiye devleti, bir kez daha soykırım yolundan ilerliyor” dedi.
Sözde soykırım yalanına yeniden başvuran Paşinyan, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’a paralı asker gönderdiği yönündeki iddialarına ise herhangi bir kanıt sunmadı.
STRATEJİK TEPELER ALINDI
AzerbaycanErmenistan arasındaki çatışmalar gece boyunca sürerken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan son duruma ilişkin açıklamalar geldi.
Bakanlık, yerleşim yerlerine ateş edilmemesi konusunda defalarca yapılan uyarılara rağmen Ermenistan´ın, Ağdam’daki köyleri yoğun topçu ateşi altına aldığını açıkladı. Şiddetli çatışmaların cephenin çeşitli yönlerinde sabah ve akşam saatlerinde devam ettiği bildirildi.

Azerbaycan’ın ateşlediği bir roket. Foto: Reuters.
Açıklamada, Ağdere bölgesinde Madagiz etrafında stratejik öneme sahip tepelerin Azerbaycan ordusu tarafından ele geçirildiği belirtilirken, CebrayilFuzuli yönünde Ermenistan birliklerinin direnişini kırarak geri çekilmeye zorladığı aktarıldı.
Öte yandan geceden bu yana 5 zırhlı araç, 3 askeri tesisin yok edildiği duyuruldu.
ERMENİSTAN’DAN ATEŞKES ÇAĞRISI
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (OSCE) ile Dağlık Karabağ’da yeniden ateşkes ilan edilmesi için görüşmelere başlamaya hazır olduklarını açıkladı.
Azerbaycan ve Dağlık Karabağ’daki Ermeniler arasında arabuluculuk yapmak için 1992’de kurulan OSCE’nin Minsk Grubu eş başkanları Fransa, Rusya ve ABD dün yaptıkları açıklamada hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunmuşlardı.
GERİLİMİN SEBEBİ ÇOK DERİN
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilimin esas sebebi ise Dağlık Karabağ… Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Taraflar arasındaki ateşkese rağmen Azerbaycan ve bölgeyi işgal eden Ermenistan sınırında sık sık çatışma yaşanmaya devam ediyor. Gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.
10 kişinin serveti 500 bin liralık 316 bin eve denk! Milyonlar yoksul zenginler milyarder!79 izlenme
Fransız asgari ücretli İstanbul’da 17 gece kalıyor, biz Paris'te 1 gece kalamıyoruz!96 izlenme
Geçim sıkıntısının sorumlusu iktidar7 izlenme
Aralık 2021’de protesto edilen senet adedi korkuttu!44 izlenme
Türkiye zombi şirket oranında birinci25 izlenme
AKP’nin dağıttığı maskelerle ilgili şoke eden iddia… Meclis’e taşındı128 izlenme
Tarım Kredi Marketleri'nden vatandaşa büyük darbe! Ucuza alıp pahalıya satıyor!52 izlenme
ROK 'Kurultay Davası ertelenecek' dedi: Borsa yükseldi, bankacılık endeksi puan arttırdı28 izlenme
CHP'den istifa eden belediye başkanı açıkladı: AKP'ye geçmek için yanıp tutuşuyormuş
Deprem felaketinde İsias Oteli enkazında hayattan koparılan Kıbrıslı öğrencilerin son görüntüleri ortaya çıktı
Gözaltındaki AKP’li iki ismin holdingi tek kuruş vergi ödememiş!
İmamoğlu’ndan Erdoğan’a ‘yatırım’ tepkisi: "Kimse engelleyemeyecek"