Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı sosyal medyanın gündemine oturdu.
Aziz Sancar, paylaşımını yeniden yayımlarken Cumhuriyet'in 103'üncü yıl dönümünü kutladı. Atatürk'ün Cumhuriyet için kullandığı “En büyük eserim” sözünü hatırlatan Sancar, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Atatürk'ün ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizin 103. yılı kutlu olsun! Kanımızla, canımızla kurduğumuz bu aziz vatanı ve ilke/inkılaplarını sonsuza kadar korumaya, Türk'ün tunç iradesini ilelebet yaşatmaya ant olsun! Ne mutlu Türk'üm diyene!”

Sancar'ın X hesabından yaptığı paylaşım kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaşırken, gönderiye gelen etkileşim sayıları da dikkat çekti.
Paylaşım, 17 bin beğeniye ulaşırken 1,8 bin kez yeniden paylaşıldı. Gönderiye 242 yorum yapıldı, 96 kullanıcı ise paylaşımı kaydetti.
ATATÜRKÇÜ KİMLİĞİ İLE TANINAN BİLİM İNSANI

Aziz Sancar aldığı Nobel Ödülü ile tüm dünyaya adını duyurmuş Türk bilim insanıdır. 8 Eylül 1946 Mardin- Savur doğumlu olan Sancar sekiz çocuklu bir ailenin çocuğudur. İlk ve lise eğitimini Mardin’ de aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanarak İstanbul’a gelmiştir.
Aziz Sancar'ın biyografisinde öne çıkan başlıklardan biri de Türk kimliğine ilişkin açıklamalarıdır. Bu konuda en önemli kaynaklardan biri, Nobel Ödülü'nü aldığı dönemde Nobel Vakfı tarafından yayımlanan kendi otobiyografisidir.

Sancar, Nobel Vakfı için hazırladığı otobiyografisinde Atatürk'ü hayatındaki en önemli eğitimsel etkilerden biri olarak gösteriyor. Annesinin de Atatürk'e büyük hayranlık duyduğunu ve çocuklarının eğitim almasını istediğini anlatıyor.

Sancar, kendisini açıkça Türk yurtseveri (Turkish patriot) olarak tanımlıyor. Bilime ve Türk milletine ilişkin düşüncelerinin hayatı boyunca zihnini meşgul eden iki temel konu olduğunu ifade ediyor.
Tıp fakültesini 1971 yılında bitirmiş ve memleketi Mardin’de 2 yıl görev yaptıktan sonra Teksas Üniversitesine giderek burada doktora yaptı. Doktorasını Moleküler Biyoloji dalında tamamladı. Yale Üniversitesinde doçent tezini DNA onarımı dalında tamamladı.
1997 yılından bugüne kadar North Carolina Üniversitesinde görev yapmıştır ve bu süreçte bir çok makale ve bir çok bilimsel çalışmaya imza atmıştır. 2015 yılında Nobel Kimya Ödülüne layık görülen 3 bilim insanından birisi olmuş ve ülkemizi gururlandırmıştır.

Aziz Sancar Atatürk ve Cumhuriyet'e bağlılığını Nobel Ödülü'nün madalyasını Anıtkabir'e götürerek göstermiştir.
NEFES
AKP ilçe teşkilatı, Atatürk portresini Erdoğan'ın portresinin altına indirdi!86 izlenme
Bursa depreminde kendini sokağa atan kadın korkudan fenalaştı72 izlenme
Türkiye-İran sınırında 5.9 büyüklüğünde deprem!113 izlenme
Babası 'oğlum ilaç bile kullanmaz' demişti: Abdi İbrahim'in veliahtının test sonucu pozitif çıktı27 izlenme
Öğretmenler için kariyer sınavı yapan MEB’in zirvesinde eğitimci yok!52 izlenme
Bahçeli'nin azarladığı gazeteciyi MHP'liler aradı: 'Benim üzerimden başkalarına mesaj verdi gibi yorumlar duydum'29 izlenme
Çorum'da bir kase ücretsiz çorba için soğukta çoğunluğu emeklilerden oluşan 200 metreyi geçen kuyruk!34 izlenme
AKP'li ismin inşaat projesiyle devlet milyonluk zarara uğratıldı!49 izlenme