Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda BağKur’lu olup başka bir işyerinde SSK’lı çalışanlar için kritik mevzuat değişimini hatırlattı.
Cenkci şunları söyledi:
"Sosyal güvenlik mevzuatına göre, aynı dönemde hem 4/a (SSK) hem de 4/b (BağKur) kapsamında sigortalı olan kişilerin statü önceliği, 1 Mart 2011 itibarıyla SSK lehine değiştirilmişti.
Ancak, BağKur faaliyetleri devam eden ve SSK’lı olarak eksik günle bildirilen sigortalılar için 2014/5 sayılı SGK Genelgesi gereğince, sadece belirli eksik gün kodları kapsamında BağKur borcu tahakkuk ettiriliyordu.
2025/7 sayılı yeni SGK Genelgesi ile bu uygulama değiştirildi. 2025/Ocak itibarıyla, SSK kapsamında eksik günü olanların tüm eksik günleri BağKur’dan tamamlatılacak. Yani, eksik gün nedeni fark etmeksizin 30 günü aşmamak kaydıyla BağKur primi tahakkuk ettirilecek.
BağKur prim borçları, takip eden ayın sonuna kadar ödenmeli. Prim borcu ödenmezse, emeklilik işlemleri yapılmayacak. Eksik günleri tamamlatanların borçları 5 puan indirimli olacak (eğer başka borçları yoksa). 20112024 yılları arasındaki eksik günler, sigortalının talebi halinde 30 güne tamamlanabilecek.
Ancak, talepte bulunanlar bu kararlarından vazgeçemeyecek. Yeni düzenleme nedeniyle, SSK’lı çalışan ancak eksik günü olan BağKur’luların prim borçlarını takip etmeleri ve ödeme tarihlerini kaçırmamaları büyük önem taşıyor."



Elçin Sangu'nun "Gülşen'in tutuklanması yasal bir cinayettir" diyen Nagehan Alçı'ya tepkisi: Yemezler demokrat tavırları51 izlenme
Kutlu Özemrak isimli yemek yayıncısının, Yunanistan’ın Sakız Adası’nda bir lokantada toplam 27 Euro’ya (950 TL) yediği 2 kişilik yemek dikkat çekti51 izlenme
Keçiören’li vatandaşlardan Mesut Özarslan’a istifa tepkisi: “Biz kendisine şahsına oy vermedik. Biz CHP'ye oy verdik. Ben Mesut diye birini tanımıyorum ki”20 izlenme
CHP'li vekil, yeni parti için tarih verdi: "Düğmeye basacağız"9 izlenme
Bakan Dönmez "En ucuzu bizde" dedi: 5 milyon vatandaşın doğalgazı kesildi42 izlenme
Çanakkale Gelibolu’da yangın facialarının sonu gelmiyor! 2 köy tahliye edildi29 izlenme
Emekli zammında en net rakamı Özgür Erdursun verdi: İşte en düşük emekli maaşı52 izlenme
Anketlerde iki isim ön plana çıktı!107 izlenme