HSK Birinci Dairesi 35 hakim ve savcı hakkında yapılan şikayeti işleme koymadı. Şikayet edilenler arasında daireden sorumlu olarak görev yapan Bakan Yardımcısı Akın Gürlek de bulunuyor.
Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan yargı mensupları hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) yapılan şikayette karar çıktı.
Gazete Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre, aralarında Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in de bulunduğu 35 hakim hakkındaki şikayet işleme konulmadı. Kararı işleme koymayan HSK Birinci Dairesi'nden sorumlu bakan yardımcısı ise Akın Gürlek.
26 kişinin hapis cezasına çarptırıldığı Hrant Dink davasında, duruşma tutanaklarının Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) 109 kez geç yüklenmesi gerekçesiyle yapılan şikayette 35 hakime 'görevde kayıtsızlık ve düzensizlik göstermek, ısrarla ve sürekli olarak mahkemeye erişim hakkını engelleyerek adil yargılanma hakkını ortadan kaldırma' suçlamaları yöneltildi.
MİT Tırları Davası'nda da yargılanan eski general Hamza Celepoğlu'nun avukatı Vural Ergül şikayet dilekçesinde, duruşma zabıtlarının yaklaşık 5 ay sonra UYAP sistemine yüklendiğini belirtti.
Ergül, davanın 10 Nisan 2017 tarihindeki 41. celsesinin zaptının 149 gün sonra, 5 Eylül 2017'de UYAP sistemine yüklendiğini, aradan geçen sürede davanın 14 celse daha duruşmasının görüldüğü örneğini vererek, müvekkilinin etkin şekilde yargılamaya katılamadığını ve adalete erişemediğini savundu.
2022 yılının haziran ayında yapılan şikayetle ilgili karar, yaklaşık 16 ay sonra, 4 Ekim 2023'te verildi. Bakan Yardımcısı Gürlek'in sorumlu olduğu HSK Birinci Dairesi, aralarında mahkemenin şu andaki başkanı olan Ali İhsan Horasan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görevinden sonra Yargıtay'a üye olarak atanan Canel Rüzgar gibi isimlerin de olduğu 35 hakim hakkındaki şikayeti işleme koymama kararı verdi.
Gerçek Gündem
Özel firmadan Fethiye'ye 'İslami konseptli' plaj!115 izlenme
20 yılda geldiğimiz nokta: Gürcistan Larisi 2 kat, Azerbaycan Manatı ve Bulgar Levası ise 4 buçuk kat daha değerli!123 izlenme
Rus ordusundan temizlenen Bucha'da çok sayıda sivilin cansız bedenine ulaşıldı!58 izlenme
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul tepkisi: "Çölde şehir kurmuyorsunuz, burası İstanbul"36 izlenme
Bakan Koca corona verilerini açıkladı: Hasta sayısı 370.832’ye, can kaybı 10.099’a yükseldi!54 izlenme
Hakan Kara'dan asgari ücret açıklaması: "Enflasyonun patladığı 2022'den bile daha kötü"9 izlenme
Erdoğan ‘Fesli’yi hasta yatağında ziyaret etti!333 izlenme
CHP'li il başkan yardımcısına 'hakaret' soruşturması !88 izlenme