CHP Uşak eski Milletvekili Özkan Yalım'ın, nakliyecilerin yol masrafına ilişkin yaptığı hesaba göre, ürün halden bedavaya dahi alınsa sadece Antalya'dan İstanbul'a gelene kadar kilogram fiyatı 2.90 TL oldu. Tarladan çıkan bu ürünlere ayrıca ürün ücreti, komisyoncu ücreti, hal ücreti, KDV ve halden şehir içi nakliye ücreti, satıcı kârı gibi ücretler eklenince tezgaha ulaşana kadar fiyat katlanıyor.
Antalyaİstanbul arasının yaklaşık 800 kilometre olduğunu, dönüşle birlikte 1.600 kilometre kat edildiğini belirten Yalım, halden ürün taşıyan kamyoncularla birlikte şu hesabı yaptı: “20 ton sebze taşıma kapasitesine sahip olan, kırkayak diye tabir edilen bir kamyon veya bir TIR 100 kilometrede yaklaşık 40 litre mazot yakıyor. Bu araç Antalya'dan İstanbul'a, 800 kilometrede 320 litre mazot yakar. Antalya'daki mazot fiyatına göre hesap yaptığımızda, Antalyaİstanbul arası sadece gidiş maliyeti yaklaşık 6 bin 240 TL oluyor.”

TÜM GİDERLERLE 29 BİN TL
Yol, köprü geçiş ücretleri ve şoförün günlük giderleri ile ücreti de buna eklendiğinde bir kamyoncunun sadece tek yön giderinin 11 bin 8 TL olduğunu kaydeden Yalım, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bu masraflara kamyoncunun yapacağı kârı, ödeyeceği vergileri, işletme giderlerini ilave edersek yaklaşık tek sefer 29 bin TL. Gidişdönüş bu maliyet 58.000 bin TL oluyor. 20 ton taşıyan araç için Antalyaİstanbul arasında 1 kilogram ürün 2 lira 90 kuruşa taşınıyor. Yani Antalya'dan 10 kilogramlık karpuzu bedavaya alsanız bile, şehir içindeki haldensatıcıya ulaşım masrafı hariç, İstanbul haline geldiğinde 10 kilogram karpuz için 29 lira bedel ödemek zorunda kalınıyor.”

İzmir'in Bornova ilçesinde faaliyet gösteren Işıkkent Nakliyeciler Sitesi Başkanlığı bünyesinde çalışan nakliyeciler, KDV ÖTV artışları ile akaryakıt zamlarına karşı kontak kapattı. 300'den fazla kamyoncu, kazançlarının akaryakıta gittiğini ve kâr edemeyeceklerini kaydetti. Zamların geri çekilmesini talep eden şoförler, eylemlerin tüm nakliyeci esnaf odaları ile birlikte, ülke geneline kontak kapatarak seslerini duyurmaları gerektiğini söyledi. Nakliyeciler, emniyet güçlerinin müdahalesi ile eylemi sonlandırmak zorunda kaldı.
Sözcü
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan ’25 milyonluk satış’ iddialarına yanıt70 izlenme
'HMD su' hakkında İBB'den açıklama: İsim değişikliği değil, ikinci marka49 izlenme
AKP’de çatlak ses: "Bu düzenlemede nefes bile vergiye tabi"27 izlenme
Muhittin Böcek yoğun bakımdayken, AKP'li Menderes Türel'den hizmet kıyaslaması!108 izlenme
Saray’ın davetlisi “aktrol”: Bölükbaşı 30 Ağustos resepsiyonunda18 izlenme
Halk ozanı, Suriyeli istilasına isyan etti! Dinleyenlerin yüzüne tokat gibi çarptı21 izlenme
Büşra hemşire Mansur Yavaş’tan aşure isteyince tehdit edildi!542 izlenme
Ahmet Altan gözaltına alındı!179 izlenme