Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bedelli askerlikle ilgili açıklamalarda bulundu. Akar konu hakkındaki konuşmasında, “Şu ana kadar 20 bin 725 hükümlü bedelli askerlik için başvurdu, 688 milyon civarında bedel tahsis edildi” ifadelerini kullandı.
Kanunun değiştirilip bedelli askerliğin sürekli hale getirilmesinden önceki son bedelli yasasından 635 bin 582 kişi yararlanmıştı.
Bedelli askerliğin sürekli hale getirilmesinden önce uygulanan son bedellide şartlar 15 bin TL ve 21 gün askerlik şeklindeydi. Yaş sınırı ise 25 olarak belirlenmişti.
Bedelli askerliğin sürekli hale getirilmesinden sonra şartlar da değişti. Yeni kanuna göre yaş sınırı kaldırıldı ancak fiyat yükseldi. Şu an bedelliden yararlanmak isteyen biri 33 bin 230 TL vermek zorunda. Buna ek olarak bir ay da askerlik yapacak.
Bakan Akar tarafından açıklanan rakamın son bedelli yasasından faydalananlar ile karşılaştırıldığında oldukça düşük kaldığı görüldü.
Bundan önce çıkan bedelli askerliğe 3 Ağustos ve 3 Kasım 2018 arasında geçen 3 aylık süreçte 635 bin 582 kişi başvurmuştu. Sürekli hale getirilen bedelli askerliğe ise başvurular 16 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştı. Aradan geçen yaklaşık 4 aylık süreçte başvuru sayısı 20 bin 725 oldu.
Gerçekleşen bu durumda bedelli askerlik bekleyenlerin sayısında yaşanan azalmasının etkili olduğu düşünülüyor. Bir başka etken ise 15 bin TL’den 33 bin TL’nin üzerine çıkan fiyat. 33 bin TL olarak belirlenen rakam bankadan kredi çekilerek ödenirse çok daha artıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/bedelliyebasvurusayisioncekidoneminaltindakaldi5466084/
Cumhur İttifakı'nı korkutan tablo: Millet İttifakı farkı açıyor!58 izlenme
Bahçeli ve Erdoğan yeşil ışık yakmıştı: İmamoğlu duruşmasının canlı yayınlanacağı tarih için dikkat çeken kulis6 izlenme
AKP'nin 2019 korkusu: İstanbul'da oy pusulası değişti!29 izlenme
Devlet Başkanı’nın oğluna yolsuzluk soruşturması103 izlenme
Hilal Kaplan'dan Boğaziçi öğrencilerine destek veren siyasilere hakaret!47 izlenme
New York Times "Ülker hisseleri Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşındı"7166 izlenme
Feyza Altun'dan büyük iddia: "Polatgiller’i savunsun diye ‘yandaş’lara yatırım yapıldığını düşünüyorum"27 izlenme
Herkes Mehmet Şimşek biliyordu: Merkez’in tartışmalı ismi Hafize Gaye Erkan’ı Erdoğan’a öneren isim ortaya çıktı23 izlenme