Çekmeköy'de AKP'li belediye başkanı döneminde, çocuk parkının vatandaşların karşı çıkmasına rağmen imara açılarak akaryakıt istasyonuna dönüştürülme projesi, belediyenin CHP'ye geçmesiyle son buldu. CHP'li Çekmeköy Belediyesi'nin nisan ayı olağanüstü meclis toplantısında oy çokluğu ile alınan kararla, benzin istasyonu yapılmak istenen parkın yeşil alan ve deprem toplanma bölgesi olarak kalmasına karar verildi.
İstanbul Çekmeköy Mimar Sinan Mahallesi Fiba Life Sitesi önündeki 3.580 ve 3.581 parseller üzerinde yer alan Ord. Prof. Zeki Velidi Togan Parkı'nın dönemin AKP'li Çekmeköy Belediyesi tarafından, vatandaşların tepkilerine rağmen parkın imara açılarak akaryakıt istasyonu yapılmasına karar verilmiş, bu karar İBB Meclisi’nin 2020 Ekim ayı toplantısında da tartışmalara yol açmış ancak AKPMHP grubunun oyları ile kabul edilmişti. Bunun üzerine hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de Çekmeköylü vatandaşlar adına açılan davalarda ‘iptal’ kararları verilmişti. Site sakinlerinin açtığı davada da idare mahkemesi, yürütmenin durdurulması yönünde karar vermiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi’ne yapılan istinaf başvurusu da oy birliği ile ‘kesin karar’ olarak reddedilmişti. Tüm bu gelişmelere rağmen parkı akaryakıt istasyonu yapmak isteyen dönemin AKP'li Çekmeköy Belediyesi önceki dönem yönetimi istinafa giderek ısrarını sürdürmüştü.
31 Mart yerel seçimlerin ardından CHP yönetimine geçen Çekmeköy Belediyesi, parka akaryakıt istasyonu yapılmasına ‘dur’ dedi. Belediyenin ilgili mahkeme kararlarına yönelik istinafa gitmesinden feragat eden Çekmeköy Belediye Meclisi, benzin istasyonu yapılmak istenen parkın yeşil alan ve deprem toplanma bölgesi olarak kalmasına oy çokluğu ile karar verdi. AKP'li meclis üyelerinin belediyeye gelir getirici bir proje olarak arkasında durup savundukları parka benzin istasyonu planı CHP’li üyelerin oyuyla rededilerek Çekmeköy’ün gündeminden tamamen kaldırıldı. Oy çokluğu ile alınan meclis kararıyla Fiba Life Sitesi önündeki çocuk parkının ranta kurban edilmesinin önüne geçildi.
Kararla ilgili açıklama yapan Çekmeköy Belediye Başkanı CHP'li Orhan Çerkez, "Komşularımız ve çocuklarımız kazandı. 31 Mart Seçimlerinden bir hafta önce Madenler Meydanı'nda size söz vermiştim. Çekmeköy'ün geleceğini inşa etmek, çocuklarımıza daha güzel, yeşil bir ilçe bırakmak için çalışacağım. Parkların, yeşil alanların ranta açılması utancına son vereceğim. Meclisimizde oy çokluğuyla aldığımız kararla birlikte Ord. Prof. Zeki Velidi Togan Park’ı çocuklarımızın güvenli oyun alanı olacak. Aldığımız kararla birlikte bir avuç rantçının değil Çekmeköy'lü çocuklarımızın kazandığını büyük bir mutlulukla belirtmek istiyorum” dedi.
Park kararıyla ilgili konuşan vatandaş Hayriye Kaya da “Yapılmaması hepimiz için daha iyi oldu. Gelip yürüyüş yapıyoruz, yeşil alanımız var. Çoluğumuz çocuğumuz eğleniyor. Yani buraya benzinlik yapılsa bizim için iyi olmaz, kötü olurdu. Mutlu oldum çok sevindim. Torunlarımızın ellerinden tutup getirip burada gezdiriyoruz, temiz hava alıyoruz. Yani sıkıldık betonun arasında dura dura. Deprem olsa sığınacak bir yerimiz yok. Hiç değilse gelir buralara sığınırız. Hiçbir yer kalmadı çevremiz doldu. Karara çok mutlu oldum” dedi.
Parkta sıkça oyun oynadığını belirten çocuklardan biri olan Rabia Nur Bozkurt ise “Parkı çok seviyoruz. Annemiz babamızla geliyoruz. Arkadaşlarımızla gelip oyun oynuyor piknik yapıyoruz. Çevremize güzel bakıyoruz. Benzinlik yapılmaması bizi çok mutlu etti“ diye konuştu.
Alınan meclis kararının ardından belediye ekipleri, vatandaşların parkta keyifli vakit geçirebilmesi için oyun gruplarında bakım onarım çalışmaları yaptı. Parktaki çimleri kısaltan ekipler, genel temizlik ve oturma banklarının monte çalışmalarını da tamamladı.
Geçtiğimiz yıllarda Çekmeköylü vatandaşlar ve çocuklar benzin istasyonuna çevrilmek istenen park önünde eylem yapmış tepkilerini ortaya koymuştu. Eyleme dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katılarak vatandaşlara destek vermişti.
Kaynak: ANKA
Gerçek Gündem
Nurettin Yıldız'ın "dostuna" kıyak gibi atama!100 izlenme
O ilde ekmeğe dev zam! Tarih verildi, 3 TL birden artacak8 izlenme
Almanya'da yaşamını yitiren Türk vatandaşının cenazesi yanlışlıkla yakılması gündeme bomba gibi düştü.21 izlenme
Dikkat çeken iddiaların ardından Sedat Peker cephesinden açıklama: "Dün akşam..."428 izlenme
Erdoğan ile Davutoğlu arasında büyük kavga!252 izlenme
Ferdi Zeyrek'in ölümüne ilişkin soruşturmada yeni gelişme: 6 kişi daha kusurlu bulundu14 izlenme
Sedat Peker'den bomba iddia! 'Kaos Planı'nı açıkladı!116 izlenme
Nasuh Mahruki davasında karar271 izlenme
Suriyeliler Türkiye’de yedi yılda kaç şirket kurdu?
Maske tartışmasında Rana Batı için 9 yıla kadar hapis istendi!
Eğitim çalışanları isyanda: Öğretmenlerin yüzde 81'i ay sonunu getiremiyor
'Bekçiler, bekar veya yalnız yaşayan kadınların evlerini gözetleme yetkisine sahip oldu'