Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; belediyeye bağlı şirketlerin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilecek.
Doğrudan belediye bütçelerinden borç karşılığı para kesintisinin önünü açan karar, son dönemde CHP'li belediyelere yönelik atılan adımlardan biri olarak yorumladı.
Kararı yorumlayan Sözcü TV muhabiri Altan Sancar "Belli ki CHP'li belediyelere baskı çok daha üst seviyelere çıkacak. Bugün atılan adım sıradan bir adım değil" dedi.
Sancar konuya ilişkin şunları kaydetti:
"* Böyle bir düzenlemenin olabilmesi için TBMM'den geçirilmesi gerekiyor. Buraya aykırı bir durum var.
* Belediyelerin iştiraki olan şirketler nedeniyle de bu kesintilere gidilme ihtimali söz konusu. Bu nedenle belediyelerin iştirak şirketler kurmasının anlamı kalmıyor.
* Kısıtlanan şey sadece belediyelerin mali güçleri değil. Bu doğrudan doğruya hizmet alımını etkilemeye başlayacak.
* AKP bu kanunla belediyelere "Ben sizin tüzel kişi olarak ortaya koyduğunuz şirketlerin borçlarından da sizi sorumlu tutacağım ve sizin gelirlerinizden kesinti yapacağım" diyor.
* Bu düzenlemeyle yapılandırma başvuruları da boşa çıkmış oluyor.
İl özel idareleri ve belediyelerle bunların bağlı kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu tüzel kişiliklerin, vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları için ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilecek.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yapılan değişiklikle "tüzel kişilik" tanımı eklenerek, il özel idareleri ve belediyelerin şirketleri de kapsama dahil edildi.
Buna göre, tüzel kişilik, "il özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşlarının doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları tüzel kişilik" olarak tanımlandı.
Böylece bu tüzel kişiliklerin, vergi ve SGK borçları için de ilgili mahalli idare payından kesinti yapılabilecek.
Ayrıca, karara ekli listede yer alan kurumlar güncellendi.
Önceki durumda mahalli idareler ile bunların bağlı kuruluşlarının vergi ve SGK borçları "İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun" kapsamında genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan alınabiliyordu.
İdarelere ait şirketlerin borçları Bakanlar Kurulu kararıyla kapsam dışında bırakılmıştı.
Sözcü
İmamoğlu "Tek adam anlayışı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bu çok tehlikeli bir durumdur"51 izlenme
Son dakika… Hatay Valisi: 22 asker şehit oldu137 izlenme
Emniyette mülakat skandalı! “Türkiye birincisi mülakatta elendi”38 izlenme
Peker’in videosunda bahsettiği ‘yeğeni’ kamuoyu nereden tanıyor?119 izlenme
'Menzil' iddiası sonrası Jandarmadan açıklama: "O teğmen hakkında idari süreç başlatıldı"33 izlenme
150 yıllık çınarı böldüler, fatura ağır oldu: 14 milyar liralık dev karadelik23 izlenme
Türkiye’de fahiş kârla 4 milyon kg et satan Mücahid’in paravan evi22 izlenme
9 milyon çalışana ekmek parası bile yok!109 izlenme