Rusya'nın denetim kurumu Rosselhoznadzor tarafından yapılan açıklamada, Türkiye çıkışlı sevkiyatlarda fitosaniter kurallara (yani bitki sağlığına yönelik düzenlemelere) uyumsuzlukların belirgin şekilde arttığı bildirildi. Kurum, Rusya'ya ürün gönderen Türk ihracatçıların daha özenle seçilmesi gerektiğini vurgularken, ithalatçılara da daha titiz kontrol çağrısı yaptı.
Açıklamaya göre ihlaller, sadece mevzuat ihlaliyle de sınırlı değil. Aynı zamanda hijyen standartlarının da ciddi biçimde çiğnendiğine işaret ediyor.
Turkrus kaynaklı bilgilere göre denetimler sırasında en çok sorun yaşanan ürünler sırasıyla üzüm (yüzde 23.42), kabak (yüzde 21.28), kiraz (yüzde 15.51) ve elma (yüzde 11.59) oldu. Bazı partilerde, pestisit kalıntısı seviyesinin izin verilen sınırın 25 katına kadar çıktığı tespit edildi. Üzüm ve kabakta ise doğrudan hijyen ihlallerine rastlandı.
Türkiye'den Rusya'ya her yıl yaklaşık 1.2 ila 1.5 milyon ton meyve ve sebze gönderiliyor. Bu da Türkiye'yi, Rusya'nın toplam ithalatının yaklaşık yüzde 13'ünü karşılayan birincil tedarikçi konumuna getiriyor. Rusya'nın Türkiye'den en fazla ithal ettiği ürünlerin başında narenciye; üzüm, nar, kiraz, kabak, domates, biber, elma ve patlıcan geliyor.
Sözcü
Türkiye'nin dev şirketi dünya devine satıldı36 izlenme
FETÖ üyeliğinden hapse çarptırılan işadamı, AKP’ye yakın derneğin şube başkanı oldu!172 izlenme
Bakanlık parasıyla ailece dünya turu!77 izlenme
CHP'li Mahmut Tanal'dan kritik uyarı!81 izlenme
Sağlık Bakanlığı’ndan hastanelere skandal uyarı! "Tarama amaçlı gereksiz test yapmayın"74 izlenme
AKP'nin Kocaeli'nde düzenlediği 'Gençlik Şöleni' görüntüleri AKP'lileri birbirine düşürdü17 izlenme
Kamunun faiz borcu, anapara borcunu geçti!42 izlenme
Depremde yıkılan İsias Otel’le ilgili AKP'li sahibi dahil 4 şüpheli yakalandı67 izlenme