Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin ofisinden yapılan açıklamada “Yüksek Komiser, özellikle eşitsizlik ve kadınlara yönelik cinsiyet temelli şiddetin Türk toplumunda ciddi bir kaygı olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin kadın haklarını ilerletme çabalarında önemli bir geri adım olan anlaşmadan çekilme kararını şaşkınlıkla karşıladı” denildi.
Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin, “kadınlara karşı her tür şiddetle mücadelede önemli bir bölgesel insan hakları sözleşmesi olduğu” vurgulandı. Ayrıca “Bachelet’nin, Türkiye’de insan haklarıyla ilgili kaygılarını, özellikle de sivil alanın daralmasıyla karar alma süreçlerinde anlamlı ve demokratik katılımın azalmasının altını çizdiği” kaydedildi.
“ÇEKİLME KARARI ŞOKE EDİCİ”
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, açıklamada sözleşmeden çekilme kararının “parlamentoda tartışılmadan ve kadın örgütleri ile kadın hakları savunucularıyla istişare edilmeden alındığı” vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:
* Türkiye’nin sözleşmenin müzakeresindeki aktif rolü ve Mart 2012’de parlamentosunda sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olarak sürece öncülük ettiği düşünüldüğünde, çekilme kararı daha da şoke edici oluyor.
Bachelet’in açıklamasında ayrıca “kadına yönelik şiddeti yok etmekte küresel bir taahhüt ve siyasi irade gerekirken, sözleşmeden çekilmenin dünyaya yanlış bir mesaj gönderdiği” ifadeleri de yer aldı. Açıklamada, Türkiye’ye sözleşmeden çekilme kararını geri alma, Türkiye’deki tüm kadınların güvenliğinin ve haklarının korunmasını garanti altına alması çağrısı yapıldı.
BM İNSAN HAKLARI OFİSİ’NDEN AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Türkiye’ye İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönme çağrısı yaptı. Açıklamada, muhalif siyasetçilerin ve aktivistlerin ‘eleştirel olarak algılanan sesleri bastırmak adına’ gözaltına alınmasından endişe duyulduğu ifade edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan BM İnsan Hakları Sözcüsü Liz Throssell, “Belirsiz bir şekilde tanımlanan terör suçlamaları, muhalif olarak algılanan kişilerin hedef alınması ve susturulması için yöneltilmeye devam ediliyor” dedi.
“TEHLİKELİ BİR MESAJ”
Öte yandan, BM Kadına Karşı Şiddet Özel Raportörü Dubravka Simonoviç de sözleşmeden çekilme kararının “geriye doğru bir adım olduğunu” ve “tehlikeli bir mesaj gönderdiğini” söyledi. Simonoviç, “Karar, kadına karşı şiddettin arttığı bir dönemde, kadınların selameti ve güvenliğinin korunmasını zayıflatıyor ve onları daha da risk altına alıyor” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/birlesmismilletlerdenturkiyeyeistanbulsozlesmesicagrisi6331319/
İnce: İlk turda seçimi alabilirim819 izlenme
Asgari ücretli zamla daha da fakirleşecek55 izlenme
RTÜK’ün TELE1’i karartma kararına mahkeme ‘dur’ dedi54 izlenme
CHP’den Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a: Haram olsun!98 izlenme
Tartışılan imam hatiple ilgili ilginç tesadüf: 'Torun' bakan yardımcısı çıktı28 izlenme
İYİ Parti il binasına silahlı saldırının faili yakalandı, olayın detayları belli oldu47 izlenme
Kredide tam notlu ülke sayısı 9’a düştü: Türkiye'nin notu çok düşük39 izlenme
Ekonomik kriz bayramın tadını kaçırdı: Bakan çok alan yok52 izlenme
Narin'in evindeki halıların raporu çıktı! Kan, sperm testi yapıldı
ABD'de Atatürk okulu
AKP'den ayrılan Fakıbaba, Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin şunları söyledi: "Konuyu Cumhurbaşkanımıza sundum."
İBB’nin sanat sergisine soruşturma açtıran Alperenler Teşkilatı Başkanı suç makinesi çıktı