Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör atanmasına yönelik itiraz sürecinde yaşanan hak ihlallerine dair Ön Değerlendirme Raporu yayımladı.
TİHV'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması, her ne kadar “kanuni” olsa da hukukun hayatı kesen yönü düşünüldüğünde söz konusu atamanın hukukiliği ve meşruiyeti tartışma konusudur. Çünkü söz konusu atama ile üniversitenin temel ve kurucu ilkeleri olan akademik özgürlük ve kurumsal özerkliğin artık hiçbir güvencesinin olmadığı/kalmadığı bir kez daha gözler önüne serilmiştir.
15 Temmuz gerekçesiyle ilan edilen OHAL koşullarında denge ve denetleme sisteminin süzgecinden geçmeden alınan antidemokratik karar ve uygulamalara, 24 Haziran 2018 genel seçimleriyle yürürlüğe giren “yeni rejim” tarafından yapılan çeşitli düzenlemeler ile kalıcılık/süreklilik kazandırılmıştır.
Yeni rejim tarafından özgürlüklerin ve özerkliğin bu şekilde adım adım ilga edilmesi sadece akademik alana özgü değildir. Aslında yeni rejim, toplumsal yaşamı her boyutuyla bir kontrol/tedbir alanı haline getirerek tümüyle kendine mal etme çabası içerisindedir. Böylelikle hem siyasal katılımı hem de talep etme olanaklarını kapatarak/tahrip ederek yurttaş eylemliliğini, dolayısıyla da toplumun bir arada demokratik varoluşunu imkânsız kılmaktadır. Bu tahribat ve imkânsız kılma hali hak ve özgürlüklerin her daim daha pervasızca ihlal edilebilmesini kolaylaştırırken insan haklarının savunulmasını da zorlaştırmaktadır. Baskı ve kontrole, hatta sıkça başvurulan çıplak şiddete dayalı bu yönetme tarzı aynı zamanda kutuplaştırma ve düşmanlaştırma politikalarıyla birlikte sürdürülmekte ve belirli bir konunun, kişinin ya da grubun hedef gösterilmesi, itibarsızlaştırılması, ötekileştirilmesiyle eşgüdümlü ilerlemektedir. Nitekim Cumhurbaşkanı tarafında rektör atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi’nden yükseltilen haklı ve demokratik itiraza siyasal iktidar tarafından gösterilen tahammülsüzlük sırasında bu yönetme tarzı tüm veçheleriyle sergilenmiştir.
Atatürk Havalimanı kuşlara kaldı... Pilot: "Pist şu an full"47 izlenme
‘KYK borçları silinsin’ kampanyasına siyasetçiler destek verdi66 izlenme
Kirli propagandanın böylesi az bulunur! Fransız dansçının Marsilya şovunu alıp "İBB etkinliğinde çekildi" diye paylaştılar!292 izlenme
Etkinlikte skandal! Subaylar, belediye başkanının eşinin elini sıkmadı31 izlenme
Verilen sözler havada kaldı: Doruk Madencilik yeniden direnişe hazırlanıyor24 izlenme
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel'de gece yarısı restoran bölümünde başlayan yangınla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı175 izlenme
FETÖ elebaşına rahmet okuyan ilk kişi30 izlenme
Dış borçta rekor kırıldı!70 izlenme