Kılavuzluk ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, Boğazlar'daki kamu hizmetlerini özelleştirmenin ilk adımı olarak yorumlandı. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen yıl 85 bin gemi geçti ve bu gemilerden kılavuzluk hizmeti olarak 330 milyon lira gelir elde edildi. Yönetmelik değişikliğini soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “İktidar şimdi de gözünü Çanakkale ve İstanbul Boğazları'na mı dikti?” diye sordu. Yönetmeliğin 7'nci maddesiyle halen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nce yürütülen kılavuzluk ve römorkör hizmetleri, Türk ya da çalışan tüm personeli Türk vatandaşı olma şartı ile, yabancı şirketler tarafından da yapılabilecek.
Geçen yıl İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçen 85 bin gemiden 330 milyon lira gelir elde edildi.
BİRİNDEN VAZGEÇECEK
CHP'li Necati Tığlı, “Yönetmelikle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü verdiği hizmetlerden birinden vazgeçecek. Ya kılavuzluk ya da römorkör hizmeti verecek. Vazgeçilen hizmet de, özel sektöre açılacak. Bunun anlamı Boğazlar'ın özelleştirilmesidir” dedi. Tığlı konuyu bir önergeyle TBMM'ye de getirdi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a, “1986'dan bu yana 70 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Bunun 62 milyar doları AKP döneminde gerçekleşti. Kılavuz ve Römorkör Hizmetleri Yönetmeliği yeniden düzenlenerek, Boğazlar'ı özelleştirmenin temeli mi atılıyor? Bu hizmetlerin özel kuruluşlara devredilmek istenmesi stratejik öneme sahip Boğazlar'ın güvenliğini etkilemeyecek midir?” sorularını yöneltti.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise yaptığı açıklamada, “İstanbul ve Çanakkale boğazlarından 2018'de 85 bin gemi geçti. Bunların yarısı kılavuzluk hizmeti aldı ve devlete 330 milyon lira gelir bıraktı. Limanlar ve tersaneler de düşünüldüğünde ortada büyük bir pazar var'' dedi.
Kara para operasyonu AKP Genel Merkezi ve İstanbul Havalimanı’na uzandı… Binsat’a operasyon22 izlenme
Gülşen’den şikâyetçi olan imamın avukatı hakkında ‘zimmet’ suçlaması!69 izlenme
Erdoğan'a yeni başdanışman! Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına Sabri Demir atandı168 izlenme
'Gezi' diye kandırılıp AKP'nin festivaline götürüldüler: Kamera çekince yüzlerini gizlediler21 izlenme
Barış Terkoğlu: Soylu'nun bana hakaret ettiği gün koruma kararım kaldırıldı88 izlenme
İhaleler salgın dinlemiyor… Kayyum atanan THK’nın yangın söndürme uçakları satılıyor!98 izlenme
Muharrem İnce 'ana akım' medyaya isyan etti "Saray talimatıyla muhalefete medya ambargosu devam ederse mitinglerimizi TV kanallarının önünde yaparız!"311 izlenme
İzmir Torbalı'da Güneydoğu gazisine öldüresiye dayak !345 izlenme
Kredi kartı harcamaları artmaya devam ediyor
CHP lideri Özgür Özel ve Mansur Yavaş Saraçhane'den seslendi: ‘‘Sokak çağrısı yapıyorum!’’
Ekonomist Bozoğlu aldığı duyumu paylaştı: Emekli ikramiyesi ne kadar olacak?
İrlanda kadın basketbol takımı, maç öncesinde İsrail basketbol takımı oyuncuları ile el sıkışmadı